További bezárások jöhetnek a vendéglátásban

Fatima
Eddig sem volt egyszerű a vendéglátósoknak, helyzetüket azonban tovább nehezíti, hogy sorra mondják le a céges rendezvényeket.

További bezárások várhatóak még a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek – erről beszélt a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában. Kovács László szerint a kisebb létszámú rendezvények még tartják magukat, és az „a la carte” vendégek száma is jelentős, de ettől függetlenül mindenki nagy bajban van a vendéglátásban – írja az ATV.

Illusztráció: Getty Images

A pandémia és a munkaerőhiány egyaránt probléma – habár ez utóbbi a járványhelyzet előtt is jelen volt, az elmúlt hónapok csak fokozták az amúgy sem fényes helyzetet, sokan pedig olyan ágazatokba mentek el a vendéglátásból, ami biztonságosabb, mint például a kereskedelem vagy építkezés. A szakember reméli, eljut a döntéshozókhoz, hogy szeretnének jól fizető vállalkozásokként fennmaradni, ugyanakkor nehéz alátámasztani azt, hogy támogatásra lennének szorulva, hiszen nincsenek korlátozások és dolgozhatnak.

Zárási lavina indulhat

Egyre másra érkeznek a hírek, hogy bezárnak az éttermek, Kovács László szerint pedig további bezárások és tragédiák várhatóak még a vendéglátásban, kiváltképp, hogy a karácsony utáni 3-4 hónap egyébként is jellemzően holtszezon szokott lenni.