Újabb válságtól tartanak a turizmus-vendéglátásban: 30 ezer dolgozó tűnhet el

Fatima
A romló járványhelyzet miatt egyre kilátástalanabb a helyzet a turizmus-vendéglátásban. 30 ezer dolgozó végleg elhagyhatja az ágazatot, ha ismét be kell zárniuk.

Budapest egyik legpatinásabb kávéháza, a New York forgalma 60-70%-a a járvány előttinek: a Távol-Keletről senki, Ausztriából és Németországból pedig alig érkezik turista. Az év végi rendezvényekből 6 millió forint bevételre számítanak, korábban 60 milliót vártak. A normál decemberhez képest – ami a rendezvényszezonnak az egyik legerősebb hónapja – 80-85%-os visszaesés tapasztalható. A külföldi cégek teljes mértékben lemondják a rendezvényeiket, így a céges partik, a konferenciák és a díjátadók 80-100%-a elmarad idén.

Újabb válságtól tartanak a turizmus-vendéglátásban

Már a legjobb foglaltságú hotelek is csak félházzal működnek a hazai és a külföldi korlátozások hatására, novemberre 5-10 millió forintos foglalási volumenkiesés jelent meg – tudta meg az RTL Híradó. A Szállodaszövetség a járvány enyhülésében bízik, és abban, hogy az ünnepek alatt újra utaznak majd az emberek. Az ellenkezője, a teljes zárás beláthatatlan következményekkel járhat. 

A Szállodaszövetség úgy számol, 30 ezer dolgozó végleg elhagyhatja az ágazatot, ha ismét be kell zárniuk.

Ha így alakul, akkor nem lesz, aki a vendéglátóiparban dolgozzon, ami lehetetlenné teszi az újraindulást. A KSH adatai szerint idén a harmadik negyedévben 185 300 fő dolgozott vendéglátásban, már akkor 30 ezerrel kevesebben, mint a járvány előtt.