Világ 2021. április 06.

Megszületett a döntés: elterelik a nagy hajókat Velence belvárosától

Fatima Világ 2021. április 06.
Velence művészeti, kulturális és környezeti örökségének megőrzése érdekében az olasz kormány úgy döntött, hogy az óriási hajókat és 40 000 tonnát meghaladó teherforgalmat bonyolító járműveket eltereli a történelmi területről.

Az ország kulturális minisztere, Dario Franceschini szerint a döntést az Unesco felhívása befolyásolta, miszerint itt az ideje mérlegelni a lagúna megőrzésével, valamint a körutazás és árufuvarozás gazdaságosságával kapcsolatos kihívásokat. A tengerjáró hajók ugyanis negatív vonzerőt keltettek Velencében az elmúlt években, különösen, amikor egy hatalmas MSC hajó 2019-ben ütközött a Giudecca-csatornán kikötött turistahajóval, és több ember megsebesült. Az esemény városszerte tiltakozásokat váltott ki, sok velencei felszólalt a nagyméretű tengerjáró hajók teljes betiltása mellett – írja a Lonely Planet.

A velencei kikötői hatóság nyilvános konzultációt folytat, hogy alternatív kikötőket találjon a nagyméretű konténerhajók és tengerjáró hajók kezelésére a lagúnán kívül.

Ez azt jelenti, hogy az óriások már nem haladnak el a Szent Márk tér és a Grand Canal mellett, a gondoláknak és vízi taxiknak nem kell osztozkodniuk a belvároson. Most, hogy a hajók áttereléséről döntöttek, alternatív útvonalon kell továbbutazniuk Margherába, Velence gyakran figyelmen kívül hagyott ipari központjába, amíg állandó megoldást nem találnak.

Vizitaxik és turistahajók tarkította Grande Canal Velencében, Olaszország egyik legnépszerűbb városában (Fotó: Getty Images).

Megváltozott Velence

A turizmus leállt, a hajók elmaradoztak, ennek köszönhetően pedig Velence csatornáinak vize szokatlanul tiszta volt. Hatalmas halcsoportokat lehetett úszni látni, és a hattyúk élvezték a tiszta vizet. A nagy hajók eltereléséről szóló döntés örömmel tölti el a velencei lakosokat, akik aggodalmuknak adtak hangot a fenntartható turizmus és a környezetvédelem érdekében az elmúlt években. A turistahajók beengedésének megtiltása a korábbi kezdeményezésekben nem valósult meg, az új rendelet viszont hivatalosan foglalkozik a kérdéssel.

Keresés az oldalon