Világ 2021. június 02.

Védettség: Szlovákia ezért nem ismeri el a magyar igazolványt

Startlap Utazás Világ 2021. június 02.
Még mindig nem sikerült megegyezni a szomszédunkkal az oltási igazolvány kölcsönös elismeréséről.

Szűkszavúan nyilatkozik a szlovák külügy- és egészségügyi minisztérium is arról, hogy mikor lehet megegyezés az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről Magyarországgal – írja a Paraméter szlovákiai magyar hírportál.

A pozsonyi külügy csak annyi tájékoztatást adott a lap számára, hogy jelenleg “szakmai szinten” folynak az egyeztetések. A Paraméter információi szerint a problémát az jelenti, hogy a magyar védettségi igazolványon nem szerepel az oltás típusa, és csak az első oltás dátuma van feltüntetve.

Szintén problémát jelenthet a szomszédban, hogy az oltottakkal közel azonos védettségi igazolványt kapnak azok is, akik nincsenek beoltva, de átestek a betegségen.

A szlovák egészségügyi minisztérium nem erősítette meg azt a korábbi hírt, mely szerint a miniszter megállapodott volna az oltási/védettségi igazolások kölcsönös elismeréséről. A lapnak küldött válaszukból az derül ki, hogy a magyarországi igazolás elismerése “szakmai viták tárgya”.

A kétoldalú megállapodás hiánya a szlovák állampolgárokat – így a szlovákiai magyarokat is – hátrányosan érinti, hiszen jelenleg egyetlen, védettségi igazolvány meglétéhez kötött szolgáltatást sem tudnak igénybe venni Magyarországon. Igaz, számukra nyitva áll a lehetőség, hogy magyar védettségi igazolványt igényeljenek.

GERGELY BESENYEI / AFP

Szlovákia a szomszédai közül eddig Csehországgal, Lengyelországgal és Ausztriával kötött kétoldalú megállapodást egymás védettségi igazolványainak kölcsönös elismeréséről.

Keresés az oldalon