Világ 2021. május 13.

Melyik országba elég a védettségi igazolvány, hova nem? Itt a lista

Szükösdi Judit Világ 2021. május 13.
Több országgal is megállapodott már Magyarország arról, hogy kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványát, a beoltottak szabadon utazhatnak. Ugyanakkor így sem elég mindenhova csak a plasztikkártyával útra kelni, van, ahol más papírokat is kérnek. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Magyarországnak jelenleg tíz országgal van kölcsönös utazási megállapodása. Fontos tudnivaló, hogy már letölthető a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja, és egy friss bejelentés szerint ezt napokon belül elfogadhatják a határokon is. Ami azért praktikus, mert tartalmazza a második oltás időpontját, ellentétben a plasztikkártyával.

Most pedig vegyük sorra különböző országok beutazási feltételeit, amiket a konzuli szolgálat honlapja alapján gyűjtöttünk össze. (Amennyiben újabb országgal születik megállapodás, vagy bővítik a tudnivalókat, frissítjük cikkünket.)

Mongólia

További részletek itt.

Georgia (Grúzia)

 • A május 22-i hétvégétől karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok Georgiába.

További részletek itt.

Csehország

 • Május 15-étől mentesülnek a tesztelési és a karanténkötelezettség alól azok a magyar, illetve cseh állampolgárok, akiket koronavírus elleni vakcinával már beoltottak.

További részletek itt.

Észak-Macedónia

 • Május 14-étől mentesülnek a tesztelési és a karanténkötelezettség alól azok a magyar, illetve észak-macedón állampolgárok, akiket koronavírus elleni vakcinával már beoltottak.

További részletek itt.

Horvátország

 • Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal – függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától.
 • Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.
 • A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. (A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.)

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, itt találják a beutazáshoz szükséges információkat.

Baska Voda páratlan strandja az Adrián, Horvátországban (Fotó: Getty Images).

Montenegró

 • Montenegróba az oltottak számára akkor lehetséges a beutazás, ha rendelkezésre áll a határátkelést megelőző minimum 7 nappal korábbra datálható, az előírásoknak megfelelő dózisban fölvett oltást igazoló dokumentum. (Mivel erre a magyar plasztikkártya nem alkalmas, ezért Horvátországhoz hasonlóan magunkkal kell vinnünk a papíralapú dokumentumot.)

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, itt találják a beutazáshoz szükséges információkat.

Montenegró egyébként ingyenes koronavírus-kezelést és tesztelést ígér a turistáknak. Ez azt jelenti, hogy azok a turisták, akik Montenegróban fertőződnek meg, ingyen kezelést kapnak a kórházakban, lehetőségük lesz ingyenes PCR-tesztek elvégzésére a közegészségügyi intézetekben és a hotelek a szálláskapacitásiak tíz százalékát a Covid-esetekre különítik el. Minderről itt olvashatsz.

Szerbia

 • Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Szerbiába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben Magyarországon már felvették a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát (Astra Zeneca esetén az első oltást), és rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal.
 • Azok a magyar állampolgárok, akik védettségi igazolványta koronavírusból történő igazolt felgyógyulást követően kaptak, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül (tehát nem bárhonnan!).
 • A szerb szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.
 • A magyar védettségi igazolványt – ezzel együtt valamennyi Magyarországon engedélyezett oltóanyagot – elfogadják Szerbiában.

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, itt találják a beutazáshoz szükséges információkat.

Szlovénia

Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek magyar védettségi igazolvánnyal.

Karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül léphetnek be Szlovéniába azok, akik igazolni tudják, hogy megkapták:

 • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább 7 nap
 • a Moderna oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább 14 nap
 • a Szputnyik V oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább 14 nap
 • a CoronaVac oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább 14 nap
 • a Sinopharm oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább 14 nap
 • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot és azóta eltelt legalább 14 nap
 • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább 21 nap

Mivel a magyar plasztikkártyán nincs rajta a védőoltás típusa, beutazáskor itt is szükség lehet a papír alapú igazolásra. (Vagy az applikációra, ha tartalmazza a vakcina típusát.)

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, itt találják a beutazáshoz szükséges információkat.

Törökország

 • Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló védettségi igazolvánnyal, függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától.
 • A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.
 • Fontos, hogy a regisztrációs kötelezettség a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes! (2021. március 15-től a Törökországba belépni kívánó utasoknak formanyomtatványt kell kitölteniük ezen az oldalon keresztül, a járat indulását megelőző 72 órával .) Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik.

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, itt találják a beutazáshoz szükséges információkat.

Törökországi utazás
Fotó: Getty Images

Bahrein

Bahrein nem éppen kiemelt úti cél a magyarok körében, ugyanakkor a kis szigetországgal is született együttműködési megállapodás.

 • Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Bahreinbe, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.
 • A védettségi igazolványal rendelkező magyar állampolgárok „on-arrival” vehetik fel a vízumot a Repülőtéren. A „BeAware Bahrain” applikációt a magyar állampolgároknak is le kell tölteniük a mobiltelefonjaikra, miután 2021. május 13-tól, a Ramadán, szent hónap befejezésével, csak a „BeAware Bahrain” applikációban érvényesített védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatnak bizonyos megnyíló, zárt légterű egységeket, mint többek között a vendéglátóhelyek, sport- rendezvény- és szabadidőközpontok belső tereit, termeit, fitness-termeket, szállodák éttermeit.
 • A Bahreinbe érkező magyar állampolgároknak a fenti dátumtól a manamai nemzetközi repülőtéren az egészségügyi minisztérium helyszíni munkatársai töltik fel a „BeAware Bahrain” applikációba a jogosultságot a magyar védettségi igazolvány alapján.

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, itt találják a beutazáshoz szükséges információkat.
 
A következő országokkal nem született még kétoldalú megállapodás, viszont népszerű úti céloknak számítanak, így itt is megnéztük a jelenleg érvényes szabályokat.

Ausztria

Az oltás megtörténte vagy a korábbi megbetegedés az itt részletezett feltételek teljesítése alól nem mentesít.

 • Általános szabályként elmondható, hogy a beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy az azt megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás (vagy német vagy angol nyelvű teszteredmény). Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el.
 • Az ingázókra eltérő rendelkezések vonatkoznak, amikről szintén itt írnak.

 Olaszország

 • Olaszországban május közepén újraindulhat a turizmus az olasz miniszterelnök szerint. A tervek szerint – tehát még nem hivatalosan – a két oltáson átesetteknél eltörlik a kötelező tesztelést és a karanténkötelezettséget – ám ez csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, úgynevezett nyugati vakcinákra vonatkozik. Vagyis azoknak a magyaroknak, akik orosz vagy kínai vakcinát kaptak – hiába van meg mindkét oltásuk – negatív tesztre lesz szükségük, és 5 napra karanténba kell vonulniuk, ha Olaszországba mennének. Erről bővebben itt írunk.  

A jelenleg érvényes információk itt érhetőek el a konzuli szolgálat honlapján.

Bosa, Oristano városa Szardínia szigetén, Olaszországban (Fotó: Getty Images).

Málta

 • Az országok külön meghatározott köréből („koridor” országok) lehet beutazni Máltára. Magyarország is ezen országok közé tartozik.
 • A Máltára belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén kiváltható 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, illetőleg a repülőtéren is elvégeznek gyorstesztet azokon akik nem kívánják letölteni a karantén időszakát.
 • A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és Public Health Travel Declaration form leadása. A nyomtatványok a ezen a linken érhetők el.

Spanyolország

 • Spanyolország fenntartja a harmadik országok állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmat. A beutazási tilalom alól kivételt képeznek azok a természetes személyek, akik az Európai Unió valamely tagállamában, a Schengeni övezet valamely tagállamában, az Andorrai Hercegségben, a Monacói Hercegségben, Vatikánvárosban vagy San Marino Köztársaságban rendelkeznek szokásos tartózkodási hellyel. További részletek itt.
Illusztráció. Fotó: Getty Images

Görögország

 • Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok – így Magyarország – mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael,az Egyesült Arab Emirátusok, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és Thaiföld állampolgárai és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be.
 • Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma (1. és 2.).
 • Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.
 • Védettségi igazolvány (akik átestek a COVID-19 betegségen): egyelőre az ilyen típusú igazolásokat nem fogadják el Görögországban.

További részletek a konzuli szolgálat honlapján.

Románia

 • A legutóbbi információk szerint Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor Florin Citu román miniszterelnök azt nyilatkozta, nem biztos, hogy erről megállapodást is alá kell írni. Romániába tehát még nem utazhatunk szabadon, a jelenlegi feltételekről itt ír a konzuli szolgálat.

Németország

 • Az illetékes német hatóságok Magyarországot 2021. május 9-től visszaminősítették rizikóterületté, ezáltal némileg enyhültek a beutazási szabályok. Az aktuális szabályozás szerint a Magyarország területéről Németország területére beutazó személynek már csak abban az esetben kötelező a beutazáskor egy 48 óránál nem régebbi negatívteszttel rendelkeznie, ha az utazás repülőgéppel történik. Minden egyéb utazási mód esetében ebben a leírásban szereplő, a rizikóterületekre vonatkozó rendelkezések érvényesek.

Szerdai hír, hogy Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál a keleti vakcinákat. Bővebben.

MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szlovákia

 •  A főszabály: belépéskor nem, de a kötelező karantén 8. napján mindenkire, aki Szlovákia területére belép vagy külföldről érkezik vissza 14 napos házi vagy intézményi karanténkötelezettség vár, abban az esetben is, ha rendelkezik 72 óránál nem régebbi, EU-tagállamban kiállított negatív RT-PCR teszttel vagy oltási  igazolással, illetve oltási vagy védettségi igazolvánnyal. A tesztkötelezettség a kötelező karantén 8. napján lép fel. További részletek itt.

 További, a listánkban nem szereplő országok beutazási feltételei elérhetőek a konzuli szolgálat honlapján.

Keresés az oldalon