2023 májusától alvókocsikban utazhatunk Berlin és Brüsszel között

Pitz Dániel
Ismét egyre népszerűbbek az alvókocsis utazások, amik nem csak kényelmesebbek, de jóval környezetkímélőbbek is, mint a repülős utak.

Az üzemanyag költségeinek és a repülőjegyárak növekedésével, valamint a környezetvédelemi szempontok miatt ismét egyre több vonalon találkozhatunk alvókocsikkal Európa szerte. Brüsszelből egy rövid alvással már most is eljuthatunk Prágába, Grazba, vagy Hamburgból Stockholmba.

Az Eurostar egyik vonatáról utasok szállnak le
Fotó: Tolga Akmen / AFP

Az Eurostar bejelentése szerint hamarosan egy új vonalon szállít utasokat alvókocsikkal – tudta meg a TheGuardian. Az első Berlinből Brüsszelbe tartó járat május 25-én indul útnak, ami másnap este 19.22-kor indul vissza a német fővárosba. De persze bőven van lehetőségünk arra is, hogy egy kellemes belga sör elfogyasztása után akár tovább utazzunk Londonba vagy más európai nagyvárosba.

A menetrendszerinti járatok hetente három alkalommal közlekednek majd. Az ülőhelyért 49 eurót, az ággyá alakítható helyért 79 eurót, míg a kényelmes hálóhelyiségért 109 eurót kell majd fizetni. A társaság honlapján már február 20-tól lehet helyet foglalni a hat-, négy- és háromfős hálókocsikba. 

Az Eurostar azt tervezi, hogy a fekvőhelyes szolgáltatásait kiterjeszti a drezdai és a prágai vonalán is.

A cég elmondása szerint a legnagyobb problémát most az jelenti számukra, hogy egész Európában hatalmas hiány van a hálókocsikból. Ez nem csak nekik, hanem valamennyi vasúttársaságnak problémát jelent.