Belföld 2021. március 03.

Mire lesz jó, hová utazhatunk a vakcinaútlevéllel?

Fatima Belföld 2021. március 03.
Folyamatosan zajlik a magyar lakosság beoltása, és bár a járvány is erősödik, hosszú távon mi vagyunk az esélyesek, nem pedig a vírus. De mi a helyzet a vakcinaútlevéllel?

Ha minden jól megy, nyáron ismét utazhatunk, kérdés persze, hogy hova engednek majd be minket az egyelőre még nem létező „vakcinaútlevelünkkel”, amelyben a Magyar Közlönyben hétvégén megjelent rendelet szerint nem lesz feltüntetve, milyen típusú oltást kaptunk.

Illusztráció: Getty Images

A vakcinációban élen járó Izraelben, ahol a lakosság közel 90%-át beoltották, már van ilyen igazolás, de egyelőre még csak belföldön használják. “A második oltás után egy héttel jár a zöld útlevél. Most nemrég, egy hete nyitottak ki a konditermek, a múzeumok, a színházak, a sportlétesítmények, parkok, ha valaki ilyen zöld útlevéllel rendelkezik, szabadon bemehet, amíg érvényes az útlevele, hat hónapig általában” – mondta az RTL Klub Fókuszban az Izraelben élő Rév Tamás, akit már beoltottak a Pfizer vakcinájával.

Itthon leginkább az tűnik valószínűnek, hogy mégiscsak benne lesz majd az igazolásban a beadott vakcina típusa – ehhez azonban több típusnak is meg kéne kapnia az Európai Unió engedélyét, ugyanis a kínai és az orosz vakcinát nem fogadják el hivatalosan.

Keresés az oldalon