Világ 2021. március 02.

Oltási útlevél: fontos, melyik vakcinával oltottak?

Fatima Világ 2021. március 02.
Egyre több az oltási útlevél, de kérdéses, mi szerint ítélik majd meg egymáséit az egyes államok. Úgy tűnik, kulcskérdés lehet a vakcina típusa, a magyar hatóságok éppen ezt az adatot nem szerepeltetik a védettségi igazolványon.

Felső-Bajorországban már van egy ilyen dokumentum, ami egyelőre nem jogosít semmire, de a hatóságok azt ígérik, hamarosan meglesz hozzá az adminisztratív háttér. Az önkormányzatok el is kezdték szétküldeni az igazoló kártyákat mindazoknak, akiket már beoltottak – írja az Euronews. A beoltottaknak szabadságot, a nem beoltottaknak pedig aggodalomra adhat okot a helyzet. Természetesen az Unióban is szóba került az oltási igazolás, több tagállam sürgeti a közösségen belül mindenhol érvényes oltási útlevelet, míg mások korainak tartják, hogy erre támaszkodva feloldják az utazási korlátozásokat. Továbbra is tisztázandó kérdés, hogy fertőzhetnek-e a beoltottak, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyelőre csak keveseknek lenne ilyen mentességük.

Illusztráció: Getty Images

Görögország kiadta saját oltási útlevelét, amit egyelőre csak az oltásban világelső Izrael fogad el. A hírek szerint Athén állítólag a brit kormánnyal is tárgyalásban van, és ajánlást küldött Brüsszelbe is.

Keresés az oldalon