Tippek 2021. április 12.

Üzleti célú utazás: szabályok, tanácsok

Balázs Tippek 2021. április 12.
A járványügyi korlátozások nem függesztettek fel minden utazási lehetőséget, egyes esetekben kivételt tesznek, ide tartozik az üzleti célú utazás is. De mit jelent ez pontosan?

Alapvetően üzleti célú utazásnak azt tartjuk, amit szakmai, illetve gazdasági szempontok tesznek indokolttá. Ilyen lehet egy megállapodás letárgyalása, egy szerződés előkészítése, egy nagyobb tételű adás-vételi ügylet elboronálása, közös trezor kinyitása, de ennél lényegesen földhözragadtabb tevékenységek is idesorolhatók a vonatkozó jogszabályok értelmében. Ilyen lehet az az utazás is, ami az utazó személy jövedelemszerzése szempontjából szükséges, tehát a munkavégzés tekintetében fontos utazások mindegyike ide tartozik. Bár a 21. század biztosította lehetőségeknek hála a legtöbb ilyen dolgot megoldhatjuk már online, home office-ban, vagy mondjuk elektronikus aláírással, illetve videokonferenciázással, de előfordulhatnak olyan esetek, amik a személyes jelenlétünk nélkül nem kezelhetők. Ilyenkor kell üzleti útra indulnunk bel vagy külföldre, az ezzel kapcsolatos és gyakran változó szabályok betartásával.

Üzleti utazás - szabályok 2021-ben a COVID idején
Forrás: Getty Images

Ahhoz, hogy az utazási korlátozások ránk ne vonatkozzanak, például be tudjunk jelentkezni egy hazai hotelbe belföldi utazás esetén, vagy karanténkötelezettség nélkül tudjunk hazatérni külföldről, rendelkeznünk kell egy igazolással (innen letölthető), amit a munkáltatónk tölt ki és indokolja benne az utazásunk üzleti jellegét.

Ez a papír elegendő ahhoz, hogy belföldön becsekkoljunk bármilyen hotelbe, illetve ahhoz is, hogy külföldről hazaérkezve ne kelljen kötelező jelleggel karanténba vonulnunk. Csábító lehet arra gondolni, hogy ha tudunk umbuldálni magunknak egy ilyen igazolást, az lényegében biankó csekket jelent egy nyaraláshoz, ám ez sokkal kockázatosabb vállalkozás, semmint azt elsőre gondolnánk.

Tény, hogy a szállodák maguk nem hatóságok, így csak elkérhetik ezt az igazolást, a valódiságáról már nem kell meggyőződniük, ám a tényleges hatóságok viszont ellenőrzik a szállodákat és ha szabálytalanságot tárnak fel, utólagosan is indíthatnak eljárást, ami azt jelenti, hogy akár hónapokkal a tiltott nyaralás után is lecsaphatnak ránk az illetékes szervek. Ezt pedig nem biztos, hogy meg kellene kockáztatni, már csak azért sem, mert a büntetésen túl ez a fajta magatartás meglehetősen felelőtlen is és nem csak a járványveszély, hanem a korlátozások miatt egyre növekvő társadalmi frusztráció okán is.

Külföld

Ha az üzleti ügyek külföldre szólítanak (az alább tárgyalt szabályok az Európai Gazdasági Térség, illetve a vele azonos jogállású államok Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára vonatkoznak, a világ többi területével kapcsolatos rendelkezéseket itt találjátok), abban az esetben is szükségünk lesz a fentebb bemutatott munkáltatói igazolásra, ám csak visszafele jövet kell megmutatnunk a határőröknek. Ugyanakkor ebben az esetben azt is mindig figyelembe kell vennünk, hogy az általunk felkeresendő országban éppen milyen szabályok vonatkoznak a beutazásra és hogy egyáltalán létezik-e bárminemű szabályzása az üzleti utazásnak, mivel ez sem magától értetődő jelenség. Például, ha Szlovákiába mennénk, ott – legalábbis a Magyarországról beutazók tekintetében – a kötelező karantén alól nem biztosít kibúvót az üzleti útra való hivatkozás, ellenben lehetőségünk van egyszeri beutazási kérelemmel fordulni a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumához, ezt rendszerint meg is adják, viszont a zökkenőmentes határátlépéshez szükségünk lesz még egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre is. 

Ugyanez a helyzet Szlovéniában is azzal a különbséggel, hogy itt egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel válthatjuk ki a hatósági karantént. Nem különbözik sokban ez az eljárás az ukrán határon tapasztalható procedúrától sem, annyi az eltérés, hogy Ukrajnába csak úgy tudunk belépni a 48 órás negatív PCR tesztünkkel, ha olyan COVID-19 kezelésére is feljogosító biztosítással rendelkezünk, melynek kiadója Ukrajnában is be van jegyezve, vagy rendelkezik ukrán partnercéggel.

A hegyeshalmi határátkelő
Forrás: Getty Images

Az üzleti utazással kapcsolatban külön rendelkezések Romániában sem léptek életbe, ám egy 72 óránál nem régebbi PCR teszt birtokában beengednek az országba hatósági karantén elrendelése nélkül is.

Rózsásabbak a kilátásaink, ha Szerbiába szólítana minket az üzlet, oda ugyanis Magyarországról mindenféle korlátozás nélkül beutazhatunk, így a szokásos határellenőrzésen kívül nincs más dolgunk, ugyanakkor ne feledkezzünk el a munkáltatói igazolásról, mivel azt visszafele jövet a magyar határon kérni fogják.

Ausztriába jelenleg üzleti célból beutazhatunk, szükség lesz egy 72 óránál nem régebbi PCR, vagy egy 48 óránál nem régebbi antigén tesztre, illetve egy dokumentumra, ami igazolja, hogy üzleti úton járunk a sógoroknál. Ez lehet például egy az osztrák partnercég által küldött meghívólevél, illetve természetesen a visszatérésünkkor bemutatandó, a munkáltatónk által kiállított dokumentumra is szükségünk lesz.

A Horvátországba való beutazáshoz elég a horvát partner által kiállított meghívólevél, ami tanúsítja, hogy halaszthatatlan üzleti ügyben kell meglátogatnunk az országot.

A trükközők figyelmét azonban fel kell hívnunk arra, hogy egy sima ingatlantulajdoni lappal nem igazolható az utazásunk üzleti jellege, így ha valaki a horvátországi nyaralójába akarna csak leruccanni, annak a rendes procedúrán kell átesnie, nem kerülheti meg az üzleti útra való hivatkozással.

 

Természetesen ezen korlátozások alól minden esetben kivételt jelent az áruszállítás esete, hiszen a gazdaság életben tartása prioritást képez itthon és a környező országokban is, így azok, akik ilyesmivel foglalkoznak nyugodtan alhatnak, senki nem fogja cseszegetni őket a határon. De persze akik ebből élnek azok ezt pontosan tudják, hiszen a többség nem az elmúlt hónapokban pattant fel a kamionokra.

Keresés az oldalon