Világ 2021. augusztus 19.

Üzbegisztán: Szijjártó bejelentésével szemben nem elég a magyar védettségi igazolvány a beutazáshoz

Startlap Utazás Világ 2021. augusztus 19.
A beutazáshoz mindenkinek szüksége van 72 óránál nem régebben készült, negatív PCR-tesztre, akkor is, ha már beoltották.

Július végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy „szabadon utazhat Üzbegisztánba minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár”, a hivatalos üzbég tájékoztatás szerint továbbra is tesztet kérnek a beutazóktól – írja  a Telex.

Az üzbegisztáni magyar konzuli szolgálat honlapján viszont már arról tájékoztatnak, hogy csak az “oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal” rendelkező magyarok utazhatnak korlátozások, azaz teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül Üzbegisztánba. Márpedig Magyarországon azok is kapnak védettségi igazolványt, akiket tesztelnek, vagy már átestek a fertőzésen.

A két hivatalos, egymást nem teljesen fedő magyar tájékoztatást gyakorlatilag érvényteleníti az üzbég intézkedés, amely szerint

a beutazáshoz mindenkinek szüksége van 72 óránál nem régebben készült, negatív PCR-tesztre, akkor is, ha már beoltották.

A Telex több olvasója is jelezte, hogy hiába van magyar védettségi igazolványa, csak friss PCR-teszttel engedték be Üzbegisztánba. Egyikük azonban azt állítja, hogy valóban kérik a tesztet a repülőtéren a határátlépésnél, de “minimális kiállással, 6-7 perc alatt” el lehet érni a személyzetnél, hogy anélkül is beengedjenek az országba.

Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

A moszkvai üzbég nagykövetségen a lap kérdésére megerősítették, hogy az Üzbegisztánba való beutazáshoz PCR-tesztre van szüksége minden külföldinek, a magyaroknak is, turista- és munkavízum esetén is.

Keresés az oldalon