Módosítaná az utazási szabályokat az Európai Bizottság

Szloboda Csaba
A mostani rendelkezésektől jelentősen eltérő unión belüli utazási szabályokat kezdeményezne az Európai Bizottság: a besorolás nem országok szerint lenne meghatározva, továbbá az oltatlanok, illetve a betegségen át nem esettek karanténra is kötelezhetők lennének.

A testület csütörtökön a járványhelyzet romló alakulásával, illetve az alap oltási sorozat hatásosságának csökkenésével magyarázta a szabályok módosítását – írja az Airportal.hu.

Ezek alapján az oltottsági igazolás érvényességét az elsődleges vakcinasorozat beadása utáni 9 hónapban maximalizálnák.

Az utazókat már nem az országok alapján, hanem személyenként néznék, a kiindulási helyüket figyelmen kívül hagyva. Továbbá az oltottakat nem lehetne tesztelésre vagy karanténra kötelezni. 

A területalapú besorolást csak akkor vennék figyelembe, ha az adott régióban súlyos járványhelyzet alakul ki. 

De ha oltatlanok és betegségen át nem esettek egy súlyos járványhelyzetű térségből jönnek, vagy oda tartanak, akkor indulás előtti tesztelésre, illetve érkezés után karanténra lennének kötelezve (kivételt ez alól a 12 évnél fiatalabbak és a határon ingázók képeznének).

Ezzel együtt az országok besorolási rendszerének alapjait is megújítanák, a zöldtől a sötétvörösig terjedő skálánál a fertőzöttség aránya mellett az átoltottságot, és a tesztelések mértékét is figyelembe véve.

Egy másik dokumentumban a bizottság az unió határain túlról érkező utasokkal kapcsolatban azt tanácsolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltást felvevők számára nyissák meg a határokat.

Fotó: Getty Images

Azok, akik a WHO által engedélyezett, de az unió gyógyszerügynöksége által jóvá nem hagyott oltást kaptak, vagy felgyógyultak a betegségből, negatív PCR-teszttel léphetnének be az EU területére. Az első két oltás érvényessége ebben az esetben is 9 hónap lenne.

Amennyiben a bizottság javaslatát az Európai Tanács elfogadja, a szabályok 2022. január 10-én léphetnek életbe.