Világ 2021. augusztus 03.

Egyre inkább veszélyessé válhatnak a nyaralások a legkedveltebb turistacélpontokon

Fatima Világ 2021. augusztus 03.
Kényelmetlen, körülményes, de akár veszélyes is lehet most a nyaralás a legkedveltebb turistacélpontokban.

Több mediterrán terület is érintett a napok óta tomboló tűzvészben – elsősorban Görögország, Törökország és Olaszország -, a szigetek és a tengerparti városok egyaránt. Az extrém meleg okozott gondot, Rodoszon az áram és a vízszolgáltatás is akadozott, a légkondit sem tudták bekapcsolni vagy hideg vízzel lezuhanyozni. Három falu lakosságát kellett kitelepíteni a tűz miatt, hidroplán köröz a területek felett. De mi a helyzet a turistákkal?

Tűzvész Antalyában / Fotó: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

“Ha valaki utazási irodával utazik, az utazási irodának kötelessége, hogy azt a szolgáltatást biztosítsa a vendégeinek, amire ők befizettek. Természetesen, ha néhány óráig sérül ez a szolgáltatás, tehát egy néhány órás áramkimaradás vagy vízkimaradás van, az nem jelenti azt, hogy az adott szálloda nem tud teljesíteni, hiszen az étkezést, ha biztosítják, a medencét tudják használni az utasok, akkor gyakorlatilag nem sérül a nyaralás” – mondta az RTL Klub Fókusznak Termes Nóra az IBUSZ marketing és hálózati igazgatója. Eközben Peloponnészosz északnyugati részén, Patrasz város közelében is több mint háromezer hektárnyi fenyő-, és olajfaliget égett le. 

Súlyos károkat okozott a tűz

Szicíliában is vészhelyzettel szembesültek az ott lévők, noha a Catania környékén viszonylag gyorsan eloltották a tüzet, rengeteg és súlyos károk keletkeztek, a playa, a strand is megsemmisült teljesen  – tudatta Szalai Nóra, Szicíliában élő magyar. Nem messze, az 55-56 ezer főt számláló Acirealéban is volt a hétvégén tűzeset, ott egy sportpálya gyulldat ki, mert a melegben gyerekek játszottak petárdával egy bozót mellett.

Tűzvész Antalyában / Fotó: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

Törökországban napok óta küzdenek a tűzvésszel, nyolcan életüket vesztették, sokan megsérültek, több tengerparti üdülőhelyről csónakokkal mentették ki az embereket. Több országból érkeztek az evakuálást segítő csapatok, szerencsére 100 tűzfészekből 90-nél már sikerült megfékezni a lángokat.

 

Keresés az oldalon