Világ 2020. február 06.

Többen meghaltak az isztambuli repülőtéren történt balesetben

Startlap Utazás Világ 2020. február 06.
A beszámolók szerint a gépen 183-an tartózkodtak.

Frissítés: Újraindult a forgalom az isztambuli Sabiha Gökcen repülőtéren a balesetet követően.

Három ember meghalt, 180 megsérült a szerdai isztambuli repülőgép-balesetben – közölték a török hatóságok. A beszámolók szerint a gépen 183-an tartózkodtak.

A Pegasus török légitársaság belföldi járata Izmir városából érkezett Isztambulba. A leszálláskor a Boeing 737-800 típusú gép nem tudott lelassulni, túlfutott a leszállópályán és három darabra tört a Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtéren. A repülő a közeli autóúttal párhuzamosan futó zajvédő fal mellett állt meg, a hivatalos közlések azonban eddig arra nem tértek ki, hogy a gép nekiütközött-e a falnak.

MTI/AP/IHA/Ismail Coskun

A videófelvételek alapján a gép orr-része kiszakadt a törzsből, és átcsavarodva fejjel lefelé fordult, egy hátrébb lévő ponton pedig tűz ütött ki, amelyet a helyszínre érkező tűzoltók eloltottak. A farokrész leszakadt, de nem vált le teljesen. 

Videófelvétel a balesetről:

Az utasszállító a rossz időjárási körülmények miatt nem tudott lefékezni, majd még 50-60 métert csúszott a füvön. A leszállópálya szintje 30-40 méterrel magasabban fekszik, mint az a füves terület, ahová a repülőgép a landolást követően “lecsúszott”.

korábban közöltekhez képest a szerencsétlenségnek három halottja és nem 157, hanem 180 sérültje van. Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója csütörtökön arról számolt be, hogy a sérültek közül négynek “közepesen súlyos”, a többinek viszont “stabil” az állapota.

AFP /Elaldi / Anadolu Agency

A repülőn 155 török, négy amerikai, négy kínai, három iraki, két izraeli és két kirgiz, illetve egy-egy svéd, szíriai, libanoni, kazah, marokkói és türkmén állampolgár utazott.

AFP / Huseyin Kulaoglu / Anadolu Agency

Nyomozás indult

Az NTV török hírtelevíziónak nyilatkozó légiközlekedési szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a szerencsétlenül járt repülő előtt két másik gép az erős szél miatt nem kísérelte meg elsőre a landolást, hanem átrepült a pálya felett és tett még egy kört a levegőben.

Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön arról írt, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) és a Boeing illetékesei Isztambulba fognak látogatni, hogy kivizsgálják, volt-e repülőnek gyártási hibája.

A balesettel kapcsolatban a török főügyészség nyomozást indított.

AFP / Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency

Egy hónapja már volt a légitársaságnak egy hasonló balesete:

A Sabiha Gökcen forgalmát legutóbb január 7-én függesztették fel csaknem 24 órára, miután a Pegasus egyik érkező járata ugyancsak túlfutott a leszállópályán.

Az akkori balesetben senki nem sérült meg, a gép 164 utasát csúszdákon mentették ki.

(MTI)

Keresés az oldalon