10 eldugott tó Magyarországon, ahova egyszer kötelező ellátogatni

A legtöbbeknek nincs nyár Balaton nélkül, ám a magyarok tengeréhez hasonlóan a fürdőzők közkedvelt célpontja a Tisza-tó, az Orfűi-tó és a Velencei-tó is. Mutatunk azonban 10 kevésbé ismert magyarországi tavat, ahol legalább akkora élményben lehet részünk, mint az előbbieknél - csak kisebb tömeggel.

A Balaton, a Tisza-tó, az Orfűi-tó és a Velencei-tó a legtöbbünk tudatában élénken él, így ha fürdőzésre kerül sor, akkor általában ezen helyek valamelyikén kötünk ki. Ám nem csak ez a négy fürdőtó van az országban, ahova érdemes ellátogatni. Vannak kisebb, csendesebb, kevésbé zsúfolt – vagy éppen olcsóbb – strandok is, amiknek a bakancslistán a helyük!

1. Deseda tó

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda – eredetileg árvíztározóként hozták létre. 8 kilométer hosszú, a déli részeken a 3–3,5 méter, míg más részein (különösen a 67-es úttól északra) mindössze 1 méter körüli a víz mélysége. Körbeveszik izgalmas túraútvonalak, amiket akár kerékpárral is meg lehet tenni, de nem szűkölködik a vízi sportokból sem – 2018 tavaszán a tó déli végénél wakeboardpálya is nyílt.

2. Szelidi-tó

A Bács-Kiskun megyeiek “Balatona” 5 kilométer hosszú, 150-200 méter széles, 3-4 méter mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb természetes tava, melynek vize nyáron akár 28°C-ra is felmelegedhet. További előnye, hogy gyógyhatású (igaz, még nem minősített gyógyvíz): a talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, amit idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére javasolnak; a víz szagtalan.

3. Sóstó

A Nyíregyházán található tavat már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven, ráadásul gyógyerőt tulajdonítottak neki. A gyógyvízzé minősített, sok oldott sót tartalmazó nátrium-kloridos termálvíz alkalmas gerincbetegségek, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére, rehabilitáció és utókezelés esetén. Egyik oldalán büfék, éttermek várják az éhes fürdőzőket, a másik oldalát pedig nádas öleli körbe.

4. Arlói-tó

Talán az ország egyik legkülönlegesebb tava az arlói, ugyanis suvadással, azaz földcsuszamlással keletkezett – Európában még egy ilyen módon keletkezett tó található, az pedig a romániai Gyilkos-tó. 10 hektáros vízfelszín, horgászparadicsom és kemping is várja a kirándulni vágyókat, akik a zöldellő hegyek-dombok között pancsolhatnak.

Arlói-tó
A Heves-Borsodi-dombság és az Arlói-tó látképe / MTI Fotó: H. Szabó Sándor

5. Szálkai-tó

Szekszárd közelében lévő Szálka falu mesterséges tava, amit egy völgy elzárásával alakítottak az 1978-ban. A tó legmélyebb pontja a strand területén 2 méter, így ideális azoknak, akik tartanak a mélységtől, ám az úszás mellett másra is van lehetőség, például horgászatra, csónakázásra, vízibiciklizésre. Szigorúan a felnőtteknek említjük, hogy híres a Szekszárdi Borvidék, így erősen ajánlott felkeresni a környékbeli pincészeteket.

6. Vadása-tó

Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó, amit a Vadása-völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdtek kiépíteni. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó vizét 12 forrás táplálja, a kirándulók kedvelt helye. Egyébként két tóból áll: a kisebb vízfelületű, újabb a vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki, horgászok közkedvelt helye – írja a vadasa.hu, míg a nagyobbik tó partja a nyaralóké, strandolóké.

 

Vadása-tó
Vadása-tó Hegyhátszentjakab település határában / Fotó:
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

7. Gébárti-tó

Két patak felduzzasztásával létrehozott mesterséges, patkó alakú zalaegerszegi tó 0,5-3, a középső része a gátnál 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára. A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található, déli csücskébenpedig Kézművesek Háza található.

 

Gébárti-tó
Gébárti-tó / Fotó: MTI/Varga György

8. Dorgói-tó

Dorgói-tó a Tokaj-Hegyalja kapujában, Mád, Mezőzombor és Bodrogkeresztúr között, a Dorgó-völgyben található mesterséges tó, amit a Harcsakút forrás vizéből duzzasztottak fel.

Bortónak is nevezik, mert régebben a szőlő öntözésére használták vízét.

Ma már kellemes üdülőterület füves stranddal, a fáradt fürdőzők pedig a közeli pincékben finom borokat kóstolhatnak a nap levezetéseként.

 

9. Kotró

Az ország egyik legtisztább vizű tava, a Somogy megyei Gyékényes melletti kavicsbányatavak közül a legnagyobb. 320 hektár területű, legmélyebb pontja 12 méter körül van. Kisebb-nagyobb félszigetei is vannak, északkeleti részén ma is folyik a kavicsbányászat. Számos üdülőház épült fel körülötte, búvárbázissal is rendelkezik – több motorcsónak, autó, vízibicikli roncsát is elhelyeztek a tó fenekén a merülés izgalmának fokozásáért -, príma horgászhely.

10. Öreg-tó

Tata városában található a mesterséges eredetű Öreg-tó, az ország legrégebbi halastava, amit még a honfoglalás előtt készülítettek egy völgyzárógát segítségével. A haltárolás mellett a vár védelmét is szolgálta, folyamatosan bővítették, mígnem napjainkra kellemes hangulatú üdülőhely lett, tele éttermekkel, kávézókkal. A strandolás mellett egyéb izgalmas tevékenységeket is végezni lehet, mondjuk kajakozás, csónakázás, szörfözés, vitorlázás.