Térképen az alternatív Budapest

Szloboda Csaba
Megrajzolták a főváros alternatív kulturális térképét, méghozzá egy videós, képes anyagokkal dúsított, interaktív online kiadvány formájában, ALT.BP címmel.

A városi épületek, terek és zugok, az elhagyott raktárak és felújított ipari komplexumok művészettől és kreatív energiáktól pulzáló halmazokat takarnak, és a budapesti kultúra lüktető hálóját alkotják.

Részlet az ALTBP.hu térkép-halmazából (Fotó: ALTBP).

Ezt a hálót kíséreli meg lemodellezni a november 19-én indult interaktív honlap, az ALT.BP  amelyen előállították a főváros alternatív, kulturális térképét.

A felület a Budapest Brand, a főváros hivatalos turisztikai szervezetének kezdeményezésében jött létre.

A kialakítás során egy-egy kulturális területen kiemelkedő alternatív központ – az Auróra, az AQB, a Dürer Kert, az Eleven Blokk, a Gödör, a Jurányi, a Lärm, a Lumen, a Toldi és a Valyo  – segítségével mintegy 138 fontos helyszínt, és 500 szervezetet sikerült azonosítani. Ezek tevékenysége 9 kategóriát tükröz: civil, design, film, irodalom, képzőművészet, színház, tánc, urbanisztika, zene. Mindezekhez 19 cikk és tanulmány is kapcsolódik. 

A tágas halmaz mellett a weboldalon podcastok és három rövidfilm is található, melyek a felhasználót az alternatív Budapest világába kalauzolják.

A felületet Puskár Krisztián szerkesztette, az adatvizualizációk az ÁTLO csapatát dicsérik.