Tippek 2020. július 12.

Elkaphatjuk a koronavírust a medencében?

Fatima Tippek 2020. július 12.
A meleg időben sokan csak arra vágynak, hogy egy medencében hűtsék le magukat - de biztonságban vannak?

Az Egyesült Államok járványvédelmi központja (CDC) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a SARS-CoV-2, a COVID-19-et kiváltó vírus terjedhet emberről emberre a vízben, medencékben, forró kádban és hasonló helyeken. Ezenfelül az ilyen helyszínek megfelelő működése és a víz fertőtlenítése (klórral vagy brómmal) inaktiválhatja a vírust – írja az Euronews.

Szabályok a fürdőkben

Már több európai országban – köztük Magyarországon is – megnyithattak a fürdők, uszodák, ám a legtöbb helyen arra buzdítják a fürdőzőket, hogy a medencén kívül viseljenek maszkot, rendszeresen fertőtlenítsék a kezeiket illetve szigorúan tartsák be a védőtávolságot. Franciaországban például meghatározták az egy úszónak, fürdőzőnek szükséges vizet négyzetméterenként, a fedett uszodák kapacitása nem haladhatja meg ezt a számot.

A kültéri helyszíneken három fürdőző juthat két négyzetméternyi vízfelületre.

Azokban az országokban, ahol az uszodák, fürdők zárva tartanak, például az Egyesült Királyságban, az emberek inkább tengerparti vagy édesvízi strandokra szoktak át – írja a portál.

A hígító hatás

A Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szintén megjegyezte, hogy nincs adat a SARS-Cov-2 fennmaradására a vízben, hozzátéve: a hígító hatásnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy csökkenjen a vírusterhelés, a sótartalom segítheti a vírus inaktivációját, ami hasonló vírusok esetén működik.

Termálfürdő
Fotó: Getty Images

Szerintük a vírus túlélése várhatóan nagyobb lesz a folyók, tavak és édesvízi medencék kezeletlen vízében, mivel kevésbé valószínű, hogy abban vírusgátlók vannak, például klór vagy só, vagy ha mégis, akkor kisebb mértékben.

Az egyik legégetőbb probléma, hogy a fürdők általában zsúfoltak, ezért fontos, hogy próbáljunk távolságot tartani, amennyire lehet, viseljünk maszkot, ugyanis így alacsonyabb az átvitel kockázata.

Keresés az oldalon