Tippek 2020. június 04.

Itt a strandszezon: veszélyes a koronavírus a vízben?

Fatima Tippek 2020. június 04.
A koronavírus miatt tett intézkedések fokozatos feloldásának egyik állomásaként egymás után nyitnak a strandok - belföldön és külföldön is. Felmerül a kérdés: nem veszélyes ez? Fürdőzhetünk szabadon a vízben, süttethetjük magunkat a napon mindenféle kockázat nélkül? Ennek jártunk utána.

Szigorú intézkedések bevezetésével nyithatnak újra a strandok, például kötelező a fokozott és rendszeres fertőtlenítés, a védőtávolság megtartása érdekében a legtöbben korlátozzák a fürdőzők számát, nem minden medence üzemel és még sorolhatnánk. Franciaországban nem ehetnek, ülhetnek, napozhatnak a legtöbb fürdőhelyen, csak aktív testmozgást végezhetnek.

Mivel a koronavírus továbbra is terjedhet a lakosság körében, így aggodalomra adhatnak okot a forgalmas tengerpartok és a nyilvános uszodák, amelyek hozzájárulhatnak a járvány második hullámához, intézkedések ide vagy oda. Van ok a félelemre? Megszerezhetjük a koronavírust úszás közben? A klór elpusztítja a COVID-19-et? Biztonságos hajózni a barátokkal? A folyók, tavak is veszélyesek? Ezeket mindenképpen tisztázni kell!

Biztonságos a nyilvános medence?

Míg sok fürdőhely úgy döntött, hogy további értesítésig zárva maradnak, több kinyitott – leginkább korlátozott kapacitással. Az atlantai Centers for Disease Control and Prevention szerint nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus a medence vízén keresztül terjedhet az emberekre, ahogy arra sem, hogy a klórral vagy brómmal történő tisztításnak inaktiválnia kell a vírust, ha az a vízben van. Miért maradnak a medencék bezárva, ha nincs bizonyíték a vírus terjedésére a vízen keresztül? Nos, szomorú, de az emberi viselkedés miatt…

Noha a koronavírus nem terjedhet könnyen a medencevízen keresztül, de bizony vannak olyanok, akik véletlenül lenyelt vizet kiköpik, így a közelükben lévő embereket megfertőzhetik. Vagy képzeljünk el egy társaságot, akik játszanak, beszélgetnek közel egymáshoz, ezen esetben is nagy a kockázat, hogy elkapják egymástól a vírust. Arról nem is beszélve, hogy a medencék olyan nagy forgalmú területeket és felületeket tartalmaznak, amelyeket gyakran és borzasztóan sokan megérintenek, például a korlátok, kapaszkodók, zuhanyok csapja, ajtófogantyú – nem is beszélve a fürdőkről, mosdókról, étkezőkről és a többi olyan helyről, ahol az emberek közel állnak egymáshoz, ezáltal növelik a kockázatot – írja a Cnet.

Strand koronavírus
Illusztráció: Getty Images

Rizikós a tó vagy a strand?

Mielőtt nekivágunk az útnak, meg kell győződnünk arról, hogy megszüntették-e a helyi vagy állami korlátozásokat a környéken, a tavak és strandok ugyanis sok helyen továbbra is zárva vannak a nyilvánosság számára, hogy meggátolják a COVID-19 további terjedését. Ha zöld utat kap a fürdőzés, akkor azt javasolják, hogy csak az egy háztartásban élőkkel menjünk.

A portál felkereste Andrew Janowskit, a washingtoni egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberét. Ő azt mondta, hogy a víz biztonságos mindaddig, amíg tartjuk a távolságot azoktól, akikkel nem vagyunk közvetlen kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy ha egy koronavírus-fertőzött a vízben van, akkor nem valószínű, hogy továbbadja másoknak.

“A víz hígítja ezeket a váladékokat, és ez megnehezíti, hogy elegendő számú vírusrészecske kapcsolatba kerüljön veled” – állítja Janowski.

Sosem tudni, hogy a vízben úszó ember fertőzött-e, ettől függetlenül érdemes tartani a távolságot másoktól, még akkor is, ha a másik nem mutat tüneteket, hiszen a tünetmentes emberek is lehetnek hordozók, így átadhatják a koronavírust. Menjünk inkább biztosra!

Amire figyelj hajózáskor…

A szakértők szerint a vírus könnyebben terjedhet zárt térben, ahol az emberek nagyobb valószínűséggel osztják ugyanazt a levegőt. A hajó fedélzete részben kivétel ez alól, így felmerülhet: jó ötlet hajózni? Mielőtt kimegyünk a vízre, érdemes végiggondolni, hogy elegendő hely van-e a hajón, hogy mindenki biztonságosan elférjen. Ügyeljünk, hogy ne töltsük meg az egész járművet, mindenki tartani tudja a védőtávolságot!

Arra is figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségű fertőtlenítőt vigyünk magunkkal és a túra előtt, után tisztítsuk meg a vízi járműben lévő felületeket is. Családtagok, közeli barátok esetében nem ritka, hogy megosztják egymással a poharukat, tányérjaikat, ezt most erősen javasolt mellőzni, ezzel szemben mindenkinek legyen meg a kijelölt holmija, véletlenül se keveredjenek össze a poharak, evőeszközök stb.

Milyen szép lenne egy családi hajókirándulás, igaz?

Bár feloldották a korlátozásokat, arról továbbra sem szabad megfeledkeznünk, hogy az idősek és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők még mindig fokozottan ki vannak téve a veszélynek!

Maszkot kell viselni?

A CDC azt javasolja, hogy azokban a helyzetekben, amikor társadalmi távolság elkerülése nehéz, mindenképpen érdemes viselni a védőfelszerelést – például a büfében, mosdóban, jegyvásárláskor várakozás közben.

Amit összességében megállapíthatunk: továbbra is tartsuk meg a kellő távolságot akár a vízben, akár a szárazföldön, figyeljünk a rendszeres fertőtlenítésre és ne érintkezzünk idegen tárgyakkal, emberekkel. Napozni is inkább a saját törölközőn, és a maszk is legyen kéznél.

Keresés az oldalon