Tavasszal nyit az új Néprajzi Múzeum

Fatima
Az eddiginél kétszer nagyobb és új épületébe költözik a Néprajzi Múzeum.

A 150 éves Néprajzi Múzeum először kap saját épületet, ami az eddiginél kétszer nagyobb. A több szintes, több ezer négyzetméteres építmény teljes egészében magyar tervezésű, nemzetközi díjat is nyert, tetőkertjén már az utolsó simításokat végzik – tudta meg a TV2 Tények.

Az új múzeum márciusban nyitja meg a kapuit főleg magyar néprajzi alkotásokkal, de a homlokzaton 20 különböző nemzet népi motívumait is lehet látni.

Az előtérben kétszer negyven méteres üveg tér kapott helyet, ahova többek közt egy hét méteres, lebegő helyzetben kiállított hajó is kerül majd, és a kiállítási tárgyak is nemsokára átköltöznek.

A tetőkert a Néprajzi Múzeum új épületén az Ötvenhatosok terén, a Városliget szélén, a Dózsa György útnál 2021. december 1-jén. Nagyszabású kiállításokkal nyílik meg 2022 márciusában a Néprajzi Múzeum új otthona; a Liget Budapest projekt keretében készülő múzeum építése a befejezéséhez közelít.
MTI/Szigetváry Zsolt

A több ezer négyzetméteres belső térben kiállítóterek, irodák, konferenciatermek kapnak helyet, és maga az épület is egy alkotás: az üveg homlokzatra különleges dísztő fémháló került, közel fél millió pixellel néprajzi motívumok, stilizált formája van beleszőve, 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum látható. A múzeum tetején már a térköveket rakják a 7000 négyzetméteres parkban, az épület föld fölötti része egy 1 kilométer átmérőjű korong, amin át lehet sétálni – és egyben kilátó is: innen a Hősök tere angyalában, a Budai-hegy panorámájában lehet gyönyörködni egészen a Gellért-hegytől Dobogókőig.