Világ 2020. március 10.

Szlovénia lezárja Olaszországgal közös határát

Startlap Utazás Világ 2020. március 10.
Szlovéniában 34-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma és eddig 1643 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye.

Szlovénia az osztrák modellhez hasonlóan lezárja Olaszországgal közös határát; az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra – közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő kedden.

Ha minden feltétel teljesül

A miniszterelnök Twitter-oldalán azt írta: a rendelet összhangban áll a közös és arányos intézkedésekről szóló megállapodással. Jelezte: akkor lép életbe, amint ehhez az összes technikai és adminisztratív feltétel teljesül.

Fotó: Getty

“Tudjuk, hogy Olaszország karantént rendelt el, de az emberek ezt figyelmen kívül hagyják, ezért itt az idő, hogy cselekedjünk” – mondta, majd hozzátette: ha meg akarják állítani a vírus terjedését, ez szükséges intézkedésnek tűnik. Nem zárják le azonban a határt a teherforgalom előtt, mert az további károkat okozna a gazdaságnak – hangsúlyozta.

Mindenki térjen haza

A kormányfő felszólította továbbá a szlovén állampolgárokat, hogy a vírus terjedésének megfékezése érdekében a külügyminisztérium javaslata szerint térjenek haza Itáliából.

Ausztria kedden megtiltotta a beutazást Olaszországból – a rendelet nem vonatkozik az osztrák állampolgárokra -, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek.

Keresés az oldalon