Szlovákiában 500 eurót érhet az oltás

Szloboda Csaba
Jelenleg Szlovákia Európa egyik legsúlyosabban fertőzött országa a koronavírus-járvány terén. Most azonban olyan olyan ösztönző rendszert dolgoznának ki, amellyel akár 500 eurót is érhet a beoltottság.

Szlovákia jelenleg Európa egyik legsúlyosabban fertőzött országa a koronavírus-járvány terén. Most azonban olyan olyan ösztönző rendszert dolgoznának ki, amellyel akár 500 eurót is érhet a beoltottság.

euro vakcina oltas
Oltásra szán fecskendő egy 500 eurós pénzjegyen (Fotó: Getty Images)

Minderről az ország pénzügyminisztere, Igor Matovič számolt be egy Facebook posztban.

Bejelentette, hogy 500 eurót adnának minden 60 év feletti beoltottnak, és ezzel több százmilliót az általános segítségen túl a legjobban érintett ágazatoknak.

Az akcióprogramra azért is van nagy szükség, mivel az egész Európai Unió területén itt a harmadik legalacsonyabb az átoltottság, ami 43 százalék körül van. Nem véletlen, hogy november 25-től két hétig tartó lockdown lépett életbe Szlovákia teljes területén.

Az intézkedés teljes költsége a Parameter.sk magyar nyelvű szlovák portál szerint mintegy félmilliárd euró lesz, vagyis mintegy 140 ezer új beoltott idősre számít a pénzügyminiszter.

A dolog külön érdekessége, hogy azok is megkapják az félezer eurós utalványt, akik már a harmadik adagot is felvették. Ráadásul a korábbi ígéreteknek megfelelően, át is lehet ruházni majd.  A pénzügyminiszter úgy számol, hogy az utalványokkal legkésőbb márciustól lehet fizetni, pontosabb időpontot nem mondott.