Két hétre lezár Szlovákia - itt van minden részlet

Fatima
Szigorítottak Szlovákiában: zárnak az éttermek és a nem létszükségletű boltok, már csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakóhelyet, a munkahelyen tesztre kötelezhetnek, és a diákokat is rendszeresen tesztelnék.

A kórházban ápoltak száma Szlovákiában elérte a kritikus szintet, így korlátozzák az egyéb ellátásokat, és esetlegesen külföldi segítséget is kérnek.

Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől, melynek értelmében az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak.

A kijárási tilalom naponta 1:00 és 5:00 között nem lesz érvényben, persze akadnak kivételek. A létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyüket, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni – írja az Új Szó.

A kijárási tilalom egyébként nem vonatkozik a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem, a gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. Ugyancsak nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre sem. Közeli hozzátartozó gondozása céljából is el lehet hagyni az otthonunkat. A természetjárás azonban csak a járáson belül lesz megengedett, míg a kutya- és macskasétáltatás okán maximum 500 méterig lehet elhagyni a lakóhelyet. A szolgáltatásokról is szót ejtettek, ezek közül a legfontosabbak – például ételkiadás az éttermekben, bank, biztosító, autószerelő, mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz, fürdők egészségügyi problémák esetén – továbbra is igénybe vehetők.

Teszt az iskolában, OTP-üzemmód a munkahelyeken

A kormány javasolja az otthoni munkavégzést, ám aki ezt nem teheti meg, arra szigorú szabályok vonatkoznak. A munkahelyre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást, emellett a jövő héttől az év végéig OTP-üzemmódban kell működniük – ennek folytán az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hétnaponként kell felmutatniuk negatív teszteredményt. A szakértői konzílium eredetileg heti két tesztelést javasolt a kabinetnek. Az Index információi szerint a kormány mintegy tízmillió antigéntesztet rendelt, amelyeket az alkalmazottak munkahelyi tesztelésére fognak felhasználni. A költségeket uniós forrásból kezelik. 

Az oltatlan alkalmazott, illetőleg az a dolgozó, aki nem esett át a fertőzésen, és megtagadja a tesztelés kötelezettségét, a nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetés nélküli szabadságra kerül.

Az iskolákat egyelőre nem zárják be, ám nagyon úgy tűnik, hogy ott is kötelező lehet a tesztelés. Elképzelhető, hogy az oltottak előnyöket élvezhetnek majd az oltatlanokkal szemben. Tíz nap múlta újból értékelik a helyzetet, addig is a fentiek szerint zajlik az élet Szlovákiában.

Pozsony, Szlovákia / Fotó: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Átutazni egyelőre lehet

A szlovákiai konzuli szolgálat közölte,  hogy a kijárási tilalom alóli legfontosabb kivételek a munkába járáshoz továbbá a létfontosságú üzleti vagy szolgáltatási egységekbe látogatáshoz kapcsolódnak; a járások közötti átjárás is ezekben az esetekben lehetséges. Ugyanakkor nem érinti a korlátozás a Szlovákia területén történő áthaladást (tranzitálás); továbbá egyelőre nem léptek életbe módosítások a határ átlépésére vonatkozó szabályok és a határellenőrzések szigorítása tekintetében.

Szlovákia területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be. Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. A határátlépés során Szlovákia az uniós digitális COVID-igazolványt fogadja el. Az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagok (Pfizer/Astra/Moderna/Janssen (Johnson) mellett Szlovákia mind a kínai (Sinopharm), mind az orosz (Sputnik V) oltóanyaggal való oltást elismeri – olvasható az oldalon.