Világ 2020. szeptember 28.

Szingapúrban az ember arca lesz a személyi igazolványa

Fatima Világ 2020. szeptember 28.
Szingapúr lesz az első olyan ország a világon, amelyik a személyazonosság megállapítására arcfelismerő rendszert használ nemzeti szinten a hatósági és a kereskedelmi, üzleti szférában egyaránt.

A biometrikus ellenőrzés alapját jelentő arcfájlos adatbázist az összes olyan állami és privát szolgáltatások számára elérhetővé teszik a hatóságok, amelyek a bevezetés szándékától nem eltérő céllal használják. A kormány technológiai ügynöksége szerint ez “alapvető” lesz az ország digitális gazdasága szempontjából. Azért könnyíti meg a fejlődést a központi adatbázishoz való hozzáférés, mert így a cégeknek nem kell saját rendszert felépíteniük, ha ki akarják használni az arcfelismerés előnyeit – írja az Euronews.

A rendszer érzékeli, ki van jelen egy iskolai dolgozat írásakor, ki vásárol a neten, ki intéz ügyet egy bankban. 

A tesztidőszak egyébként pont egy bankkal együttműködve zajlott; mivel a próba sikeresnek bizonyult, így ezt a technológiát vezetnék be országosan a személyazonosság igazolására. A rendszer az azonosításon azonban továbbmegy: meggyőződik arról is, hogy az illető valóban jelen van-e az azonosítás pillanatában. A technológiát integrálják az ország SingPass digitális identitási rendszerébe, és hozzáférést biztosítanak a kormányzati szolgáltatásokhoz.

Egyre terjed a Face ID

Az arcfelismerő technológiát már régóta használják az Egyesült Államokban és Kínában a cégek és a hatóságok egyaránt, de nemzeti szintű személyazonosítást még nem vezettek be. Számos banki alkalmazás támogatja az Apple Face ID vagy a Google Face Unlock használatát ellenőrzés céljából, a kínai Alibaba pedig rendelkezik egy Smile to Pay alkalmazással. Több kormány már használja az arcellenőrzést is bizonyos esetekben, de elméleti szinten is kevés ország vezetése tervezi a szingapúri intézkedést. Ami Kínát illeti,  tavaly olyan szabályokat vezetett be, amelyek arra kényszerítették az ügyfeleket új mobiltelefon vásárlásakor, hogy arcfelismerős azonosítót használjanak, igaz, eddig nem próbálták összekapcsolni az arcellenőrzést a nemzeti személyi igazolvánnyal. Másutt repülőtereken, pályaudvarokon és forgalmas közterületeken használnak arcfelismerő rendszerekkel összekapcsolt kamerákat.

Illusztráció: Getty Images

A szingapúri lépés az ilyen felhasználási módot is tökéletesíti, hiszen a központi népességnyilvántartás adatbázisával nagy biztonsággal beazonosítható, hogy ki tartózkodott egy bekamerázott helyszínen egy cselekmény időpontjában. Nyilván akadnak olyanok, akik az arc eltakarásával és bőrfestékekkel kijátszanák a rendszert, amit azonban egyre nehezebben lehet megtéveszteni, mivel nem csak a látható külsőt érzékelik, hanem a fejforma és a csontozat arányait is.

Felmerül ugyanakkor a privát szféra kérdése, ami miatt a jogvédők aggályosnak tartják az adatbázis használatát. A bevezetés mellett érvelők szerint viszont a kereskedelmi gyakorlatban egy szolgáltatás igénybevételekor a felhasználó dönthet úgy, hogy nem fogadja el a kínált feltételeket, és nem él a szolgáltatással.

Keresés az oldalon