TOP last minute szilveszteri úti célok belföldön

Startlap Utazás
Ha még nem döntöttétek el, hogy hová utaztok szilveszterezni, nincs baj, segítünk néhány jóféle belföldi tippel.

Tavaly a népszerűségben Budapest és Eger után Hajdúszoboszló következett, majd a nagyobb vidéki városok (többek között Pécs, Szeged és Győr). Ha úgy nézzük, az újévet mindenhol meglehetősen nagy csinnadrattával tudjuk köszönteni, igazából csak rajtunk áll, hogy mégis miféle buliban szeretnénk részt venni.

Idén a tavalyi évhez képest majdnem kétszer annyian ünneplik az otthonuktól távol a szilvesztert a szallas.hu-n A legtöbben Egerben, Szegeden, Pécsett, Gyulán és Siófokon koccintanak éjfélkor. Nem véletlen, hogy a MÁV is bővíti az ünnepi időszakban a kocsik számát, sőt, büfékocsi is lesz a legnépszerűbb útvonalakon.

Vegyük is sorra, hogy hol érdemes akkor tölteni az óév utolsó és az új első napját. Nyilván ez utóbbit közepesen kellemetlen haldoklással, valami tetszőleges szoba tetszőleges ágyában.

Budapest

Ha sürgésre, forgásra van szükségünk, nincs jobb hely erre a székesfővárosunknál. Egy halom köztéri, kocsmai és házibuli, koncert, valamint egyéb pörgetési lehetőség várja azokat, akik úgy döntenek, hogy Budapesten töltenék el a szilveszterüket.

A Bazilika előtti adventi vásárban például már 15 órától elindul a mulatozás és a vendéglátóhelyek egészen hajnal háromig nyitva lesznek. Ez pedig egy tökéletes lehetőség arra, hogy bejárjuk a belvárost vagy sétáljunk egyet a Duna-parton.

Itt a vásárt érdemes fentről, a Bazilika kupolájából is megnézni. Az épület tetejéről egy szokatlan, ám annál izgalmasabb szemszögből ismerhetjük meg a fővárost.

Budapest adottságainak köszönhetően érdemes a hidegben a termálfürdők egyikében megmártózni, ami az egész pihenésünket megkoronázhatja.

De igazából bármerre indulunk el, Budapest az ünnepek alatt egy másik, sokkal nyugodtabb és békésebb arcát mutatja meg, ahol jó elidőzni.

Szilveszter napján akár egy tematikus programra, vagy csak laza vegyes bulikázásra leszünk kiéhezve, biztos találunk olyan eseményt, ami megfelel az igényeinknek. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a komolyabb koncertek, előadások, showk esetében előre foglaljunk helyet, mert az utolsó pillanatos beesők gyakran pórul járnak szilveszterkor.

Szilveszter Budapesten.
Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2019. január 1-jére virradó éjjel. MTI/Mónus Márton

Eger

Eger azért is jó választás, mert az időjárástól függetlenül biztos találunk olyan programot, ami megfelel az ízlésünknek. Bejárhatjuk a borvidéket, kirándulhatunk egyet a közeli Szilvásváradon, megnézhetünk egy előadást a Gárdonyi Színházban vagy fürödhetünk a kiváló termálfürdők egyikében, amik január elsején is nyitva lesznek. Kell ennél több?

Arról nem is beszélve, hogy a belváros tele van jobbnál jobb éttermekkel, ha esetleg nem lett volna elég a karácsonyi evés-ivásból.

Esős idő esetén felfedezhetjük Eger gigantikus pincerendszerét. Egy biztos, ha ellátogatunk az egri Időalagútba, mindenki számára felejthetetlen élményt szerezhetünk.

A főtérnek számító Dobó téren, ami egyben az adventi vásár helyszínéül is szolgált, idén Szilveszterkor is várja az óvévet búcsúztatókat. A szervezők azt ígérik, hogy fergeteges hangulat és tűzijáték lesz a téren. A zenéről a Mystery Gang, a The Feelgood és a Hütter gondoskodik.

Persze sokan vannak azok is, akik nem a város által szervezett mulatság miatt érkeznek Egerbe, hanem hogy részt vegyenek valamelyik szálloda, hotel vagy szórakozóhely óévbúcsúztató eseményén. A jegyekre már jóval korábban érdemes lecsapni, ugyanis drámai mértékben fogynak a rendelkezésre álló helyek.

Hozzá kell tenni, hogy egy ilyen tipikus zenés táncos eszem-iszom nem tartozik a legolcsóbb mulatságok közé, amennyiben ellátást is szeretnénk igénybe venni, fel kell készülnünk arra, hogy két fő részére három éjszakára bővel százezer forint felett kell fizetni. De hát a minőséget meg kell fizetni, amire az ország egyik legnépszerűbb szilveszterező városában és történelmi borvidékén a minőségre nem is lesz panasza senkinek.

Szilveszter Egerben.
Szilveszteri tűzijáték az egri Dobó téren 2017. január 1-jére virradó éjjel. MTI Fotó: Komka Péter

Idén viszont mellőzni kell a szép, havas tájakat az enyhe időjárás miatt. Pedig a Bükkben mesés túraútvonalakat találhatunk, amik lélegzetelállító panorámához vezetnek.

Pécs

A mediterrán hangulatok városaként ismert dél-dunántúli megyeszékhelyen megannyi látnivaló vár minket. A kultúra kedvelőinek kötelező program a Csontváry, Zsolnay és Vasarely kiállítások, amik nem csak a két ünnep között, hanem Szilveszter és Újév napján is várják az érdeklődőket.

Aki pedig a magasból is megcsodálná a várost, annak több lehetősége is van. Ott van a TV-torony, ami a város szinte minden pontjáról látható. Innen tiszta időben nem csak a szomszédos Orfűig, hanem egészen Horvátországig ellátni.  De nem érdemes kihagyni a Tettyén található romokat, vagy a mellette lévő Havihegyen fekvő Havas Boldogasszony-templomot, ahonnan órákig lehetne nézni a várost.

A sétálóutcaként működő Király utcában pedig egymást érik a jobbnál jobb éttermek és bárok. De itt találhatjuk a Pécsi Nemzeti Színházat is, ahol a két ünnep között is számos előadást tartanak. Az utca végén nyíló Széchenyi téren találjuk a török kori, de ma már katolikus templomként működő Gázi Hászim pasa dzsámiját, amit érdemes belülről is megcsodálni.

Szilveszter Pécsett
Szilveszteri tűzijáték Pécs felett 2019. január 1-jére virradó éjjel.
MTI/Sóki Tamás

Ha itt várjuk a 2023-as évet, akkor két nagy szilveszteri buli közül is választhattok. Az egyik a város központjában a Széchenyi téren lesz, a Dzsámi előtt, ahol a szokásos, még az adventi vásár vendéglátó szekciójából megmaradt fabódéknál lesz evés, ivás, mulatás. A fellépők felhozatala valamivel szerényebb a korábbi évekhez képest és a tűzijáték is elmarad, de ez a program legalább most is ingyenes.

Ennél nagyobb felhozatalt és mulatságot ígér az Expo Center, ahol igazi retro hangulat lesz. Csak hogy néhány nevet említsünk, a színpadon láthatjuk a TNT zenekart, az Ámokfutókat, vagy épp a Happy Ganget.

Amennyiben egyik fenti program sem dobogtatná meg a szívünket, a város legtöbb szállodájában vagy éttermében is búcsút inthetünk az óévnek, kezdve a Mecsek Hoteltől egészen a kertvárosi Diana Étteremig.

Szeged

A napfény városa az itt tanuló 20 ezer diáknak köszönhetően mindig pezseg. A két ünnep között viszont elcsendesednek az utcák és szokatlanul nagy békességben búcsúztatja az ó évet.

 A forgatagos adventi vásár után a Dóm tér is kiürül, azonban a város legnevesebb épülete, a Fogadalmi templom ilyenkor is nyitva van.

Azt kevesen tudják, de 302 lépcsőt megmászva feljuthatunk a templom egyik tornyába, ahol 46 méter magasságból nézhetünk le Szegedre.

Ennél valamivel kényelmesebb a templommal szemben felállított óriáskerék, ami egészen január 8-ig viszi a magasba az érdeklődőket.

Szeged központi sétálóutcájában, a Kárász utcában szebbnél-szebb szecessziós és romantikus házat találunk. Ezek aljában éttermek, kávézók és cukrászdák várják, hogy helyet foglaljunk náluk. Ha végig jártuk a belvárost és a Tiszta-partot, akkor érdemes felkeresni az Új Zsinagógát. Az épület nem csak első látásra tűnhet nagynak. Ez Magyarország második, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

Szilveszter napján már délután elkezdődnek az ünnepségek. Az éjszakát megelőzően az algyői Műjégpályáján lesz fél 5-től fél 8-ig zenés, diszkófényes, mulatozós korcsolyázás.

Este az IH Rendezvényközpontban lesz idén immáron 15. alkalommal az egyik legnagyobb zenés-táncos szilveszteri esemény, ahol 5 teremben, 5 zenei stílusra lehet táncolni.

Ha tömegrendezvény nem a mi stílusunk, akkor érdemes valamelyik random kocsmába beülni.

A hoteles, wellnesses opció természetesen itt is adott, ahogy a Tiszán lévő hajók is számtalan programmal kecsegtetnek.

Győr

Győrben tematikus városi sétával indul a szilveszter, ahol a legismertebb látnivaló mellett megismerhetjük a város legendás történeteit idegenvezető segítségével. Ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy ha még nem ismerjük várost, akkor tapasztalt vezető segítségével felfedezzük.

Van is mit megnézni, hiszen Győr a második vidéki város, amiben a legtöbb műemlék épület van. Ilyen nevezetesség többek között a Zichy palota és az Esterházy palota.

Szilveszter Gyõrben
Szilveszterezők Győr belvárosában 2015. január 1-jére virradó éjjel a városháza tornyából fotózva. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Rossz hír azoknak, akik a Rába Quelle termálfürdőjében pihenték volna ki a fáradalmakat, hiszen a létesítmény felújítás miatt zárva van.

Szilveszter napján a Dunakapu téren lesznek ingyenes gyermekprogramok délután fél kettőtől, ahol fellép Őszi Dénes bűvész, a Svihák duó és a Red Roosters zenekar. A rap kedvelőinek jó hír, hogy ezen az estén az egyik legnépszerűbb páros, a BSW is koncertet ad KKevin mellett a Club Octogonban. De latin és retro buli is lesz a Toronyban.

Természetesen itt is választhatjuk a nyugodtabb, szállodák által szervezett szilveszterezést, már amennyiben még vannak szabad helyek.

Veszprém

Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt Európa Kulturális Fővárosa lesz január 21-től, ami még egy ok arra, miért ide utazzunk az ünnepek alatt.

A Veszprémi Vár az év minden napján nyitva tart, így bármikor tehetünk egy kellemes sétát a történelmi utcákon. A Vár utca végén a kilátóbástyánál pedig megnézhetjük az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobrát, mely tagadhatatlanul Veszprém szimbólumává vált. 

Veszprém télen
Getty Images

Ha több napot töltünk itt, akkor a Veszprémi Állatkert felfedezésére érdemes rászánni egy egész napot, hiszen a 10 hektárt is meghaladó terület mintegy 450 állatnak ad otthont.  

Pároknak pedig kihagyhatatlan a minden évszakban gyönyörű Szerelem-sziget, ami a Vár keleti oldalának tövében található. A Séd patak mellett húzódó árnyas és a kis hidakkal keresztezett sétaút tökéletes helyszín a randevúkhoz.

Aki pedig ünnepelni szeretne, az elnézhet az Óváros térre, ahol december 31-én este 22 órától egészen késő éjszakáig Kis Dávid tánczenéi felelnek a hangulatért, éjfélkor pedig látványos lézershowval köszöntik a 2023-as évet.

Számos hotel hirdetett itt is saját partit a vendégeinek, amit egyedi menükkel és élményvacsorákkal tarkítanak. Ezekre érdemes még most jegyet foglalni!

Kaposvár

Ha Somogy megye központjába indulnánk pihenni és néhány órára elvonulnák a természet lágy ölébe, akkor a hosszan elterülő Deseda-tó lesz a tökéletes választás. Van itt kalanderdő, kilátó, tanösvény és arborétum is. Ráadásul ezek az év minden napján ingyenesen látogathatóak. A városban található Fő utcán gyönyörű épületek között sétálhatunk, ahol számos vendéglátóhely várja az éhes turistákat.

Sajnos a mostani időszak nehézségei miatt a Rippl-Rónai Múzeum zárva tart. Helyette viszont kárpótolhat minket a Csiky Gergely Színház, melynek impozáns épületét nemrég adták át. Szerencsére nem csak kívülről, de belülről is megcsodálhatjuk az épületet, ugyanis számtalan előadással várja leendő nézőit a színház.

Szinte minden nagyvárosban elmaradnak a nagy utcai ünneplések, így igazi meglepetés Kaposvár, ahol viszont egészen grandiózus rendezvénnyel várják a 2023-as évet.

Az ünnepi fényekkel kivilágított Kossuth téren fellép a Tuner Retro Band és az ATI + Bandi formáció.

Éjfél előtt koncertet ad Ganxsta Zolee és a Kartel, az újévi köszöntő után pedig fényfestéssel köszöntik az új évet.

Debrecen

Magyarország második legnépesebb városáról kétségtelenül az ország legnagyobb református temploma jut eszébe elsőre. Ha itt járunk, mindenképp menjünk be a Debreceni Református Nagytemplomba, ami január elseje kivételével a két ünnep között is nyitva tart. A választott túra során nem csak a templomteret, de a padlásteret, a Rákóczi-harangot és az épület tetején lévő panorámajárdát is megnézhetjük.

Debrecenben található az ország második legnagyobb kiállítóhelye, a MODEM, azaz a Modern és Kortárs Művészeti Központ, ahol jobbnál-jobb kiállításokat nézhetünk meg. Aki viszont inkább egy klasszikusabb kiállítást tekintene meg, annak ott a Déri Múzeum, ami szintén nyitva tart az ünnepi időszakban.

A városból már csak egy rövid utazás és megérkezünk Hajdúszoboszlóra, ahol számtalan fürdési lehetőség van.

Debrecenben számos csárda szervez autentikusabb ünneplést szilveszterre, így érdemes még most körülnézni és lecsapni az elérhető jegyekre. De persze a szállodák és hotelek itt is széles műfajban kínálnak programokat. Akik viszont inkább nyugalomra vágynak, itt is választhatnak olyan programot, aminek középpontjában a gasztronómia áll.

A Kossuth téren pedig idén is színpadi sztárfellépők varázsolnak igazi utcabáli hangulatot az éjféli visszaszámolásig és újévi tűzijátékig.

Arról viszont egyelőre nem árultak el több információt, kik lesznek az idei sztárfellépők, így érdemes lesz figyelni a program hivatalos oldalát

Miskolc

A két ünnep között sem unatkozhatnak az idelátogatók, ugyanis december 27-től ismét nyitva tart a népszerű Bükki Csillagda. De ellátogathatunk a Miskolchoz tartozó lillafüredi barlangokba is: a Szent István-barlangban 30 perces vezetett túrák indulnak a látogatók számára kiépített 170 méteres szakaszon. Ráadásul a barlangban egész évben 10 fokos hőmérséklet vár bennünket, ami kifejezetten kellemes a téli időszakban. 

Hogy még felejthetetlenebb legyen az élmény, december 31 kivételével minden nap igénybe vehetjük a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatait.

Ha pedig már Lillafüderden járunk, felsétálhatunk a nemrég felújított és az év kilátójának megválasztott Zsófia-kilátóba.

Akik viszont itt is a medencés programot választanák, azoknak érdemes Miskolctapolcára a Barlangfürdőbe ellátogatni. A szokásos nyitvatartáson felül az év utolsó napján egy hangulatos éjszakai fürdőzéssel várják a vendégeket. Mindezt svédasztalos vacsorával és éjféli pezsgős koccintással, egészen hajnal 2 óráig.

Az elektronikus zenét kedvelőknek pedig van egy igazi csemege. Az Avasi kilátót 2023 elején elkezdik felújítani, de búcsúzásképp egy rendkívüli új évi eseményt szerveztek a város felett kimagasló toronyba.Ki tudja, legközelebb mikor nézhetünk le innen a városra.

Székesfehérvár

Győrhöz hasonlóan itt is részt vehetünk egy szervezett sétán. December 31-én délelőtt 10 órakor indul az év utolsó ökotúrájára, ami bemutatja a város természeti értékeit. A délelőtti programon a gyermekeket teával, a felnőtteket forralt borral vendégelik meg.

Igaz, ezzel Székesfehérvárnak csak a természetközeli részét fedezhetjük fel, pedig a számtalan látnivaló van itt. A városközponttól kicsit távolabb áll a mesébe illő Bory-vár, amit Bory Jenő épített saját tervei alapján nem kevesebb, mint 40 nyáron keresztül. A különleges építményt a két ünnep között is megtekinthetjük 9 és 15 óra között.

A belvárosban sétálva pedig felfedezhetjük azOrszágalmát, vagy megnézhetjük és meghallgathatjuk a Kossuth utcában található órajátékot, ami minden nap délelőtt 10 órakor és a déli harangszó után lép működésbe.

Nem marad el idén sem a Zichy ligetbe szervezett szilveszteri mulatság, ahol színes programokkal várnak mindenkit az év utolsó napján. A városi szilveszter este nyolc órakor kezdődik az Aserdus Tűzszínház előadásával, majd egészen hajnal háromig tartanak a zenei programok.  )

Akinek viszont más zenei ízlése van, az ellátogathat több zenei klubba, így az Albabarba is, ahol három dj szolgáltatja a zenét.

A sétálóutcában számtalan bár várja azokat, akik kicsit nyugodtabb körülmények között, de mégis jó társaságban várják a 2023-as évet.

Számos hotel kínál a többi nagyvároshoz hasonlóan itt is kiváló programokat és gasztronómiai élményeket.