Szigorítanak a szomszédos országokban - itt a lista

Balázs
A környező országokban mindenki a negyedik hullámra készül.

A szeptember a nyári lazítások után a tavalyi trendeknek megfelelően újra a szigorítás hónapja lett. A különféle, alább részletesebben ismertetendő intézkedéseket indokolhatják azok a meglehetősen riasztó hírek is, amikről az utóbbi napokban az MTI is beszámolt.

Például Ukrajnában a kétszeresére emelkedett a napi fertőzöttek száma, mely érték a háromezres nagyságrendről duplázódott meg. Ugyanez a mutató Romániában történelmi csúcson áll, illetve Szerbiát az Európai Unió levette a járványszempontból biztonságosnak ítélt külföldi országok listájáról.

Szerbiában az egyetemeken távoktatással indul az új félév, miközben a szakértők arról beszélnek, hogy azért alacsony az oltottak száma, mert nem tudták a vakcinákról megfelelően informálni a lakosságot.

Az oltakozás jelenti a fő védekezési formát Szlovákiában is, ahol már öt éves kortól lehetővé tették a gyerekek oltását.

Szlovéniában már a hónap elején elrendelték a kötelező maszkviselést azokon a nyílt területeken is, ahol nem megoldható a másfél méteres távolságtartás, továbbá alig van az országban olyan szolgáltatás, amit védettségi igazolvány nélkül is igénybe lehetne venni.

Maszkos járókelők Ukrajnában.
Maszkos járókelők Ukrajnában. (Forrás: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Ha pedig átmegy az alkotmánybíróságon, akkor október elejétől az állami hivatalnokok is csak védettségi igazolvány birtokában léphetnének be a munkahelyükre,

sőt védettségi igazolványra, vagy gyógyulási igazolásra, esetleg negatív teszteredményre lesz szüksége minden olyan szakág dolgozójának, ahol fennállhat a vírus terjedésének kockázata.

Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek, de a sport is, egyedül a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem területei képeznek kivételt a rendelkezés alól.

Horvátországban és Romániában is kötelezővé válik a védettségi igazolvány az egészségügyi és a szociális szféra dolgozói számára.

Nagyjából egy hete jelentette be Bécs polgármestere is, hogy a járványveszélyre való tekintettel szigorítanak: A rendelkezés értelmében október elsejétől az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket – függetlenül attól, hogy beltéri vagy kültéri – a fővárosban már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A kereskedelmi egységekben, hivatalokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben mindenütt és mindenkinek kötelező lesz a nagyobb biztonságot nyújtó FFP2-es maszk viselése.