Belföld 2020. április 10.

Székesfehérváron lehet a legszigorúbb a húsvéti korlátozás

Startlap Utazás Belföld 2020. április 10.
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere bejelentette, hogy pénteken 14 órától hétfőn éjfélig új kijárási szabályok lépnek érvénybe a megyeszékhely közterületein. 

A kormány meghosszabbította a kijárási korlátozásokat. Megadta egyben a polgármestereknek a jogot, az ezzel járó felelősséggel, hogy a húsvéti időszakra szigorításokat rendelhessenek el az általuk vezetett településekre. Ezért a mai napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig a közterület használatára vonatkozó – az állami szabályokhoz képest további – szigorításokat rendeltem el, és – a kedd utáni időszakra is tekintettel – ajánlásokat fogalmaztam meg – írja Székesfehérvár polgármestere.

A részletes szabályozás itt található, a legfontosabbakat mi is megosztjuk:

A 18 év alattiaknak elrendelték a közterület használatának tilalmát – egészségügyi szükséghelyzet kivételével –  20 órától másnap reggel 6 óráig.

Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.

Háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.

Közterületen sporttevékenységet kizárólag egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.

Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

A koronavírus-járvány miatt a városgondnokság szalagjával betekert focikapu egy székesfehérvári játszótéren 2020. március 21-én. (MTI/Vasvári Tamás)

A ki- és beutazás nem tiltott

A rendelet szabályainak megszegőire 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal szabható ki. Mint a polgármester fogalmaz, céljuk nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás. Amennyiben bírságolás történik, úgy a bírság összegét a járvány elleni védekezési alapba csoportosítják át – olvasható a város honlapján megjelent közleményben.

A rendelet ugyanakkor nem tiltja és nem is tilthatja a Székesfehérvárra be- és kiutazást.

“Tudom, hogy ez az időszak mindenki számára nagyon nehéz. Különösen igaz ez az idős emberekre és a fiatalokra. Tudom, hogy a Húsvét kiemelkedő hitéleti időszak, tudom, hogy családi ünnep is, tudom, hogy gyönyörű tavaszi idő várható, de semmi sem lehet fontosabb most a védekezésnél, az emberi élet mentésénél és az egészség megőrzésénél. Ezért a szabályok betartását kérem mindenkitől! Nem azért, mert rendeletben van, és nem azért, mert be nem tartásuk szankcióval jár, hanem mert most ez mindenki érdeke. Ha valaki ezeket a szabályokat nem tarja be, az nem a polgármestert, a kormányt, a rendőrt, hanem elősorban saját magát csapja be” – fogalmaz Cser-Palkovics András.

Keresés az oldalon