Belföld 2020. május 26.

Alig akar valaki újabban szállásadással foglalkozni

Startlap Utazás Belföld 2020. május 26.
A koronavírus megjelenése szinte azonnal lenullázta a szállásadók bevételeit.

Noha a statisztika szerint nem csökkent a szállásadással foglalkozó cégek száma március-áprilisban, a cégalapításoké azonban visszaesett, mindez azt mutatja, hogy a piacra újonnan belépni kívánók kivárnak vagy meggondolták magukat – összegzi a Napi.hu az Opten céginformációs szolgáltató adatait.

A koronavírus-járvány által leginkább érintett március és április hónapokban, nem csak az előző hónapokhoz képest, de a tavalyi év hasonló időszakához képest is kevesebb céget szüntettek meg tulajdonosaik. Ebben elsősorban a végelszámolásokkal és felszámolási eljárásokkal kapcsolatos bírósági és hivatali ügyintézés lassulása játszhatott szerepet.

Ha ugyanezen szektorban a cégalapítások statisztikáit vesszük górcső alá, március-áprilisban jelentősen visszaesett az ilyen profilú vállalkozások alapításának száma – írja a lap.

A vizsgált időszakban, csak 2019 augusztusában volt ennél kevesebb cégalapítás, amit a szezon vége, illetve a cégbíróság szokásos nyári leállása indokol.

A piacra belépni szándékozó befektetőket értelemszerűen elriasztotta a turizmus lefagyása, így vagy másba fektetnek, vagy elhalasztották piacra lépésüket.

Getty Images

A koronavírus megjelenése szinte azonnal lenullázta a szállásadók bevételeit. Márciusban a külföldi vendégek száma 73,6 százalékkal, a belföldieké 63,5 százalékkal csökkent, összesen 68,3 százalékkal kevesebb vendég éjszakázott a szálláshelyeken – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Keresés az oldalon