Íme, a legjobb SUP-strandok az országban!

Turi Dániel
Az idei nyár legnagyobb slágere a SUP, ami pillanatok alatt meghódította a vízi sportok szerelmeseit. Most megmutatjuk, hol találhatók hazánkban a legjobb SUP-strandok, ahová egyszer mindenképp ellátogatni!

A SUPvagyis a stand up paddling – amit magyarul kissé esetlenül talán állva evezésnek lehetne nevezni – egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte és hazánkban is. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy gyakorlatilag bármilyen és bármekkora vízfelületen végezhető és különösebb rutinra sincs szükség hozzá. Másrészt a felszerelés sem túl drága, könnyen szállítható és remek családi program is lehet.

Az új keletű sport iránti érdeklődés növekedésével egyre több, kifejezetten SUP-ozásra kialakított stranddal is találkozhatunk országszerte – mutatjuk is őket!

Ráckevei Kis-Dunai Vadkacsa szabadstrand SUP pont

 

A ráckevei strand tökéletes választás lehet azok számára, akik aktív pihenéssel szeretik tölteni a szabadidejüket. Az egyébként szinte teljesen érintetlen Duna-ág ezen részén a vízminőség kiváló, ráadásul itt azok is megtalálják a számításuknak megfelelő környezetet, akik a homokos partokat részesítik előnyben. A Vadkacsa szabadstrandon bérelhető is SUP, óránként kétezer forintos áron, ezen felül természetesen kajak és kenu bérlésére is lehetőség van – kettő illetve négyezer forintos óránkénti áron.

 

A Ráckevei-Dunán egyébként a szervezett SUP-túrák is rendszeresek, ezek Taksonyból indulnak, nagyjából egy napot vesznek igénybe: a körülbelül tizenkét kilométeres útvonal alatt alatt felfedezhetjük a környék mesés lagúnáit, jellegzetes élővilágát.

Fonyódi Panoráma strand

 

A Balatonon természetesen több helyen is ki lehet próbálni a SUP-ot, legyen szó akár kezdőkről, akár haladókról, mi mégis fontosnak tartjuk, hogy Fonyódot kiemeljük, ami nem is véletlen. Nemrég ugyanis a városban rendezték meg az országos SUP bajnokságot, ráadásul itt található az ország egyik legjobban felszerelt SUP kölcsönzőjeis.

A Panoráma strand – korábbi nevén Sándortelepi strand – nemrég alapos ráncfelvarráson esett át, így most már három napozósziget is várja az idelátogatókat, a homokos partról pedig lassan mélyül a víz, így kisgyermekes családoknak is tökéletes választás lehet, a sport szerelmeseinek pedig igazi „aranybánya”. A reggel kilenctől este kilencig nyitva tartó strandon lehetőség van taposó deszka, vízibicikli bérlésére, a naplemente után pedig különböző éjszakai SUP-túrákon ismerhetik meg az érdeklődök a Balaton egy eddig kevésbé ismert arcát.

Keszthelyi Városi Strand

 

A Balaton északnyugati csücskénél található strand elsősorban azért különleges, mert tavaly a többszörös világ-és Európa-bajnok kajakos, Paksy Tímea vezetésével elindult a helyi Vízisport Egyesület. Ennek a keretein belül az ideérkezők

megismerkedhetnek a vízi sportok, a kajak, a kenu, a SUP alapjaival és elsajátíthatják a magabiztos deszkahasználathoz szükséges ismereteket.

Keszthelyről természetesen mindezeket követően különböző túrák is indulnak a Balaton megismerésére, amik baráti társaságoknak, kollégáknak vagy családoknak is tökéletes szórakozást nyújtanak. A gyerekes családoknak sem kell aggódniuk, ugyanis gyermekoktatás is zajlik az Egyesületnél – így a legkisebbek is megismerkedhetnek a SUP használat alapjaival. A deszka bérlése egy órára háromezer forint és ugyanennyibe kerül óránként az oktatás is. Emellett lehetőség van SUP bérlésére is: 10 alkalmas bérletet 25.000 forintért válthatnak azok, akik komolyan gondolják, hogy belevetik magukat az állóevezés világába.

SUP-kisokos kezdőknek

Viharos, szeles időben veszélyes a vízre szállni
Fotó: Getty Images

Annak ellenére, hogy a SUP kétségtelenül egyre népszerűbb, sokan csak most ismerkednek a sporttal és akadnak olyanok is, akiknek fogalmuk sincs, hogy álljanak neki, mire érdemes figyelni és milyen veszélyeket tartogat a SUP. 

Mivel a SUP hivatalosan vízi sporteszköznek minősül, így a rájuk vonatkozó jogszabályi előírások igazak a SUP-ra is. Vagyis csak tizennegyedik életévét betöltött, úszni tudó személy használhatja, megfelelő öltözetben, vagyis mentőmellénnyel – ez utóbbit gyakran nem tartják be a sport kedvelői. Ezen felül a profik jótanácsát megfogadva érdemes odafigyelni az időjárásra is és kifejezetten szeles, viharos időben egyáltalán nem ajánlott vízre szállni. Tilos és rendkívül balesetveszélyes hajóutak, kompok vonalán evezni, ha pedig bármilyen veszély fenyeget, a 1817-es vízi segélyhívón, vagy a 112-es számon kérhetünk segítséget.