Több koronavírusteszt és szigorú követelmények várják a Srí Lankára utazókat

Fatima
Napokon belül nyílik Srí Lanka, szigorú szabályokkal engedik be a nemzetközi utazókat.

Az eredeti tervek szerint augusztus 1-jén nyitották volna meg újra Srí Lankát, a koronavírus-helyzet miatt azonban ez a dátum néhány héttel későbbre, augusztus közepére tolódott. A biztonságos nemzetközi utazások érdekében a helyi hatóságok irányelvek és óvintézkedések kidolgozásán ügyködnek. Eddigi információk szerint erre lehet számítani, annak, aki meglátogatja az Indiai-óceán északi részén található szigetországot.

Kell a negatív koronavírusteszt

Maximum 72 órával a repülőre való felszállás és a Srí Lankára érkezés előtt negatív PCR-tesztet kell csináltatni. Amennyiben ez megvalósult, a látogatóknak érkezéskor nem kell karanténon átesniük – kivéve ha tüneteket észlelnek rajtuk, ebben az esetben ugyanis ingyen tesztelik őket a repülőtérre érkezéskor. Remélik, hogy az eredmények négy-hat órán belül megérkeznek, ám ha a folyamat esetleg 24 órát vesz igénybe, akkor az utazó kiválaszthat egy jóváhagyott szállodát, hogy ott tartózkodjon egy éjszakára, míg vár a teszt eredményére.

Egy további tesztet is el kell végezni négy-öt nap múltán, a tíz napnál hosszabb ideig tartózkodó utazóknak pedig egy harmadik tesztre is szükségük lesz. Pozitív PCR-eredmény esetén a kijelölt szállodábankarantén vagy a kórházi ápolás történik az eset részleteitől függően. A karantén általában 14-21 napig tart, ha tüneteket észlelnek.

Srí Lanka utazás
Fotó: Getty Images

Az országba látogatóknak legalább öt éjszakán át ott kell tartózkodniuk, és érvényes vízummal kell rendelkezniük (100 USD / 88,46 €). Ezeket 30 napra állítják ki, az érkezést követő legfeljebb hat hónapra meghosszabbíthatók. Az ország azonban azt fontolgatja, hogy ötéves, többszöri belépésre jogosító vízumot adjon legfeljebb hat hónapos tartózkodással.

A szálláshelyszolgáltatók hitelesítésére független szakmai ellenőrzéseket végeznek, és felkerülnek a Srí Lanka-i turisztikai weboldalra.

Az ország nem akarja, hogy a látogatók igénybe vegyék a tömegközlekedést az országba érkezéskor, ezért felkérik az utazókat, hogy érkezésük előtt gondoskodjanak a szállításról a szállásadóval vagy az utazási irodával. A látogatókra nem vonatkoznak utazási korlátozások az egyes körzetek között, és minden turisztikai helyszín augusztus 14-től nyitva tart – persze megfelelő biztonsági protokollokkal és intézkedésekkel – írja a Lonely Planet.