Belföld 2021. január 20.

Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv

Fatima Belföld 2021. január 20.
Húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait 3200, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint 2000 frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni.

Összességében az országban már százötvenezer felett van azok száma, akik a kék sávval jelzett hosszútávú túraútvonalat a hivatalos kéktúra igazolófüzetet használva járják. A kéktúrák 2020-as teljesítői is magas számot mutatnak: az 1171,8 km hosszú Országos Kéktúrát 387 túrázó teljesítette, az 541 km-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg 869 km hosszú az Alföldi Kéktúrát 89-en járták végig.  A 2020-as igazolt teljesítéssel rendelkező túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon.

Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít, az Országos Kéktúra esetében ez 168 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának adataihoz képest.

A Szövetség tapasztalata szerint a koronavírus járvány miatti bezártság-érzet a hazai lakosság kirándulási vágyát és természeti látnivalók iránti érdeklődését sokszorosára növelte, minden természetjáró célpont látogatottsága ugrásszerűen emelkedett, már-már zsúfolt úti céllá váltak a jól ismert, főleg fővárosi és főváros-környéki túracélpontok. Olyanok is útnak indultak, akik a koronavírus-járvány előtt ritkán tették ezt – közölte az MTÜ.

Fotó: freepik

Az MTSZ folyamatosan bővülő digitális tartalmaival, túraötleteivel továbbra is enyhíteni törekszik a természetterhelést, a fenntarthatóságra és a túrázók felelősségére is felhívva a figyelmet. A legkedveltebb turista útvonal továbbra is az Országos Kéktúra, amely a Vas megyei Írott-kő és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között vezet, s melynek karbantartója és üzemeltetője a Magyar Természetjáró Szövetség. 2020 őszén az online térben, a közösségi oldalakon népszerűsítette az őszi természetjárást, és kiemelten a Kéktúra útvonalát a Magyar Turisztikai Ügynökség, egy új imázsfilm és fotógalériák is bemutatták a túraútvonal legszebb pontjait.

Keresés az oldalon