Fontos változások a Kéktúra útvonalaiban

Az Alföldi Kéktúra ezentúl Európa legnagyobb pincefaluján is áthalad, a másik változás pedig az Országos Kéktúrát érinti.

Új, kedvezőbb nyomvonal vezet ezentúl Hajós és Császártöltés között az Alföldi Kéktúrán – vette észre a Lelépő.

Az eddigi, gáton vezető, egyhangú út helyett az Alföldi Kéktúra útvonala mostantól áthalad a pincefalun keresztül, majd onnan a természetvédelmi terület szélén kanyarog egészen Császártöltésig.

A Hajósi Pincefalut a 300 évvel ezelőtt betelepített németek építették fel. Napjainkban is 24 kacskaringós utcából és 1250 pincéből áll, ezért ez Európa legnagyobb pincefaluja. A legrégebbi, ma is álló présháza 1840-ben épült.

A változással nem csak szebb és változatosabb lett az útvonal, de a Judit panziónál lévő bélyegzőhelyhez is közelebb került a Kéktúra és már csak egy 300 méteres kitérőt kell tenni.

A Borbíró út pincéinek részlete a Bács-Kiskun megye délnyugati részén elhelyezkedő a településhez tartozó Európa legnagyobb összefüggő Pincefalujában. A mintegy 1300 présházból álló Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. A Pincefalu legrégebbi ma is álló présháza 1840-ben épült.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Felújítás miatt az Országos Kéktúra útvonala is változik

2023. június 6-án kezdődik a szárligeti vasúti felüljáró felújításának újabb szakasza, a munkálatok előreláthatóan 2023. szeptember 29-ig tartanak.

Ez idő alatt az Országos Kéktúra Bodajk és Szárliget közti szakaszán ideiglenes terelésre kell számítani.

A tájékozódást táblák és jelzések is segítik.