Világ 2020. november 21.

Súlyos problémákkal néznek szembe az alpesi síparadicsomok

Fatima Világ 2020. november 21.
A járványhelyzet miatt a téli síszezon is kérdésessé vált - ha például Franciaország egészét vesszük, körülbelül 350 síterepet bénít meg a koronavírus. Mi lesz így a síparadicsomokkal és az ott dolgozókkal?

A régió szakmai szervezetének elnöke, Pascal de Thiersantazt magyarázta, hogy Courchevel stabil vendégkörének hetven százaléka külföldi, úgyhogy ez a helyzet őket nagy mértékben érinti. Idén nem nagyon érkeznek majd hozzájuk külföldről. Így a vendégeik többségéről most csak annyi mondható el, hogy majd egyszer biztosan visszatérnek, és ez azért fontos kérdés, mert bevételeik nagy része rajtuk múlik. A bizonytalanságok ellenére folyik a fejlesztés ebben a kicsi hegyi faluban, amelynek 2400 lakosa van, de télen akár 38 ezren is megfordulnak.

A helyiek attól tartanak, hogy legjobb esetben is csak fél szezonjuk lesz a koronavírus-járvány miatt.

Courchevel polgármestere, Jean-Yves Pachodúgy számol, hogy egy havi veszteség már biztos, ami a forgalom 30 százalékát jelenti – írja az Euronews.

Megtették az óvintézkedéseket

A síelők biztonságának érdekében felállítottak egy koronavírus-laboratóriumot, ahol akár napi ötszáz embert is tesztelni tudnak, emellett beszereztek sok gyorstesztet is, melyek 20 perc alatt mutatják az eredményt. Bár felkészülten várják a vendégeket, olyan kevés foglalás érkezik az érvényben lévő korlátozások miatt, hogy egymás után zárnak be az éttermek, illetve Courchevelban csak egyetlen szálloda van, amely egész évben fogad vendégeket – a feltételek azonban megváltoztak. A hotel Monts Charvin tulajdonosa, Aurore Charvinazt közölte: nem ígérhetik biztosra a szállást, így nem is kérnek előleget

Illusztráció (Getty Images)

Egy vállalkozó, a 13 sportboltot működtető Patrick Lepeudry is aggódik, de azért felveszi azokat az idénymunkásokat, akiket minden évben, ha csak részmunkaidőben is, legalább ennyivel is hozzájárul a megélhetésükhöz. A készletükből viszont visszavettek, a szokásosnak csak a harmadát rendelték meg. 

Nem a járvány az egyetlen gondjuk

Az Euronews riportere szerint nem a járvány az egyetlen fenyegetés idén egy olyan nemzetközi síparadicsom számára: a brexit és a globális felmelegedés is egyre több gondot okoz. De legalább az alpesi sí-világbajnokság női versenyeit nem mondták le: megtartják mindet december 12-én és 13-án Courchevelben – teszi hozzá Laurence Alexandrowicz.

Keresés az oldalon