Világ 2020. október 26.

Ennyibe kerülnek a jegyek a magyarok kedvenc síterepein

Fatima Világ 2020. október 26.
A súlyosbodó vírushelyzet miatt egyelőre nem indult el nagy lemondási hullám. Továbbra is Ausztria a közkedvelt célpont, míg Olaszország ennél már kevesebbeket vonz.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége számok, százalékok helyett tendenciákat közölt a Privátbankár megkeresésére. Tájékoztatásuk szerint idén a megelőző évekhez képest természetesen kevesebb érdeklődés futott be a síutakban érintett hazai utazási irodákhoz, de ezen érdeklődések egy része már eredményezett konkrét foglalásokat is. Azt is hozzátették azonban, hogy idén érezhetően óvatosabban foglalnak az ügyfelek, hiszen nem lehet előre látni a járványhelyzet alakulásával kapcsolatos intézkedéseket – írja a portálra hivatkozva a mfor.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök javaslata után – miszerint ne utazzunk külföldre síelni – , nem indult nagy lemondási hullám. Ám ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a kinti szolgáltatók szerződései lényegesen rugalmasabbak, mint az elmúlt években – ez lényegében azt jelenti, hogy nem nyelnek be pénzt az ügyfelektől, vagy csak éppen annyit, amennyi belefér az utazók szerint.

Ugyancsak új tendencia, hogy idén többen veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait, amik jellemzően többéves munkakapcsolatban állnak a kinti szolgáltatókkal, és folyamatosan kapják tőlük a vírushelyzettel kapcsolatos friss információkat.

Egyébként továbbra is Ausztria a közkedvelt célpont, míg Olaszország ennél már kevesebbeket vonz, a nagyobb távolság és a magasabb árak miatt, a francia síterepek pedig főként a 18-26 év közöttiek körében népszerűek. Szlovákia olcsóbb helyszín, ám kisebb számú és kapacitású pályák jellemzőek – az érdeklődés növekvő tendenciát mutat.

Getty Images

Ha az árakat nézzük, akkor az aktuális felnőtt napijegy Ausztriában, Stuhleckben 47,50, Hochkarban 40, Ski amadé régióban 54/58 euró (előszezon/főszezon), míg Lengyelországban a Tatry Super Ski nemzetközi bérletszövetség napijegye a Zakopane-Tátra régióra 109/115 zlotyi (előszezon/főszezon). Olaszországban, Cortina d’Ampezzóban 48/60/54 euró (előszezon/főszezon/utószezon), míg Franciaroszágban (Tignes-Val d’Isere) 35/62 eurós belépővel lehet számolni.

Már találgatják a veszteséget

Egyesek szerint még korai megmondani, mekkora veszteséggel számolhatnak az idei szezonban, egyes tagirodák próbálnak saccolni. A tavalyi bevételek 50 %-ával számolnak, de nyilván vannak ennél pozitívabb és negatívabb forgatókönyvvel számolók is. Mindezt persze nagyban befolyásolják az esetleges szigorítások, intézkedések.

Ausztriában még szeptemberben bejelentették, hogy idén tilos hüttebulikat tartani, miután az első hullám idején a bulizás miatt szupergócponttá vált  Ischgl.

De például Franciaországban sem lehet számítani mulatozásokra. Eközben többen attól tartanak, hogy a síelők tömeges itthon maradása miatt káosz alakulhat ki a hazai síközpontokban, míg a szomszédos országok síterepei – például Stuhleck, Donovaly vagy akár Krvavec – a sok magyar látogató hiánya miatt komoly sebet kap. Ráadásul nemcsak a vendégek, hanem a dolgozók között is sok ott a magyar…

A Konzuli Szolgálat arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a frissülő utazási tanácsokat, korlátozásokat.

Keresés az oldalon