Mindenkit letesztelnének Szlovákiában, aki átlépi a határt

Startlap Utazás
Romlik a járványhelyzet Szlovákiában, a hatóságok azt is mérlegelik, ne zárják-e le a határátkelőhelyek egy részét.

Tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában, kedden 2202 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumokban, ami az eddigi legmagasabb napi szám. Az elvégzett 13 800 teszt is megközelítette az eddigi tesztelési rekordot – közölte az egészségügyi információk nemzeti központja szerdán.

 Az országos válságstáb csütörtökön Pozsonyban ül össze, és megvitatja a további teendőket.

Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint nem zárható ki, hogy november 2-a után Szlovákia határain tesztelni fogják a belépőket.

“Mindenkit letesztelünk, aki átlépi a határt” – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, a kormány azzal számol, hogy ez az intézkedés két hétig marad érvényben. Roman Mikulec belügyminiszter úgy egészítette ki kollégája bejelentését, hogy a hatóságok azt is mérlegelik, ne zárják-e le a határátkelőhelyek egy részét.

Fotó: MTI/Komka Péter

Szlovákiában már folynak az előkészületek az egész lakosság letesztelésére, erre a tervek szerint két hétvégén, október végén és november elején kerül sor. A kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Matovic szerint több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért országos karanténra lehet szükség.

 “Úgy rohanunk most, mint egy vonat fékek nélkül. Mindenképpen meg kell állítani” – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

(MTI)