Világ 2020. január 19.

Sevilla és az Airbnb összefogott a bolygóért

Balázs Világ 2020. január 19.
Már jó ötszáz kormányzattal kötött megállapodást az airbnb, most egy dél-spanyol város, Sevilla vezetése volt soron. A két fél egy kisokost dolgoz ki a szállásadók és a turisták számára, melyben minden fontos infót összegyűjtenek, ami a környezettudatossághoz kötődik – közlekedéstől a bevásárláson át a szemétgyűjtésig. A turisták ugyanis szívesebben mennek olyan helyre nyaralni, ahol ezekre odafigyelnek.

Dél-Spanyolország, vagyis Andalúzia fővárosa, Sevilla az ország egyik lelátogatottabb turista célpontja. Andalúziában 2018-ban több mint 1,1 milliárd eurót hagytak ott azok a látogatók, akik az Airbnb-n keresztül foglaltak szállást, túlnyomó többségük Sevillát is megjárta. Épp ezért nagyon nem mindegy, hogy a város miként áll az embereket érintő kardinális kérdésekhez, például a klímaváltozáshoz.

Nyaraljunk zölden

Sevilla városvezetői összefogtak a szállásadó mamutcéggel, s a környezet védelmét, a fenntartható turizmust szem előtt tartva egy közös projektbe kezdtek. A program lényege, hogy a szállásadókat és magukat a turistákat is javaslatokkal látják el, melyek alapján mindenki a környezetet megóvva tudja tenni a dolgát, vagy épp nyaralhat.

A környezettudatos „kisokosban” a tömegközlekedést ajánlják, és azokat a helyi üzleteket, termékeket, melyek a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

A szállásadók számára tippeket adnak a környezettudatos bevásárláshoz, a környezetbarát tisztítószerek beszerzéséhez, és a környezetben a lehető legkevesebb kárt tevő eszközök megvásárlásához.

Sevilla.
Sevilla (Forrás: iStock)

Jobban érezzük magunkat a környezettudatos városokban

Kevéssé meglepő, hogy a szállásadókat arra sarkallják, hogy újrahasznosítható termékekkel lássák el vendégeiket, s a lakásban található eszközök használatához, például a légkondihoz is adnak javaslatokat. Emellett a kisokosban a szállásokhoz legközelebb található használt termékek gyűjtőhelyeit, a szelektív hulladékgyűjtőket is feltüntetik, és a szemét újrahasznosításának módját is végigveszik.

Az Airbnb által a témában végzett kezdeti vizsgálatok azt mutatják, hogy a környezettudatosságra ügyelő városokban és szállásokon szívesebben maradnak a turisták, a projekttel tehát mindenki nyer.

(Via)

Keresés az oldalon