Lángokban áll a selmecbányai Szerelem bankja

Startlap Utazás
Több történelmi épület megrongálódott egy szombaton délelőtt kiütött tűzvészben Selmecbánya központjában, a tüzet a délutáni órákra sikerült stabilizálni - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség nyomán az MTI.

Frissítés: A tüzet a jelentős számban a helyszínre érkező tűzoltóknak és a katonaságnak a szombat délutáni órákra sikerült megfékezniük.  A tűz hét épületet rongált meg, közülük többnek teljesen leégett a tetőszerkezete és némelyiknek egy-egy teljes emelete a tűz martalékává vált. Natália Milanová szlovák kulturális miniszter tájékoztatása szerint a szlovák bányamúzeum épülete és a felette lévő galéria került a legkomolyabb veszélybe. A tűzben senki nem halt meg. A tűzoltók közlése szerint jelenleg a lokális tűzfészkek oltása zajlik, feltételezésük szerint vasárnap reggelig kell a tűzeset helyszínén maradniuk. Időközben már megkezdték a tűz lehetséges okainak vizsgálatát.

Előzmények:

Tűz ütött ki a selmecbányai szerelembank műemléképületében szombaton. Lángol az épület teteje, egy részen beomlott a tető. Értékes műemléképületek lángolnak, miután a tűz már egy művészeti alapiskolára, a bányászati levéltárra és egy pizzériára is átterjedt – írják a Bumm.sk és Új Szószlovákiai magyar hírportálok.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, de valószínűleg rövidzárlat miatt gyulladt ki a történelmi épület. 

A Bumm.sk arról tájékoztat, hogy katonákat is küldenek a helyszínre, akik segítenek kimenteni a dokumentumokat és a kulturális emlékeket a közeli bányamúzeumból, ha a tűz tovább terjedne”. 

A világ leghosszabb szerelmes levele

A Szerelem bankja öt éve nyitotta meg kapuit, 2021-ben elnyerte az Európa Múzeuma címet. A helyválasztás nem véletlenül esett Selmecbányára, hiszen az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosainak egyikében élt az a nő, akihez a világ leghosszabb szerelmes versét írták – olvasható az Euronews egy korábbi cikkében.

A Szerelem bankja többek között egy interaktív kiállításnak ad otthont, az oda látogató párok egy szerelemmérő segítségével tesztelhetik, mennyire erősek az egymás iránt érzett érzelmei.

A legfőbb szenzáció azonban a ház alatt elterülő szerelembank, ahol egy hosszú alagútban százezer fiókot hoztak létre, amelyekben a párok elhelyezhetik az egymásnak címzett vallomásaikat, üzeneteiket.