Előbújt a medvehagyma, itt találod a legjobb lelőhelyeket!

Startlap Utazás
A gyógynövény már birtokba vette az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket, de ezen kívül még számos területen fellelhető. Mutatjuk, merre indulj és mire figyelj, ha medvehagymát gyűjtenél!

A medvehagyma az egyik legkedveltebb tavaszi fűszernövény. A gyűjtési szezon általában március végén, illetve április elején kezdődik, a korai tavasz és enyhe időjárás miatt idén azonban a szokásosnál hamarabb indulhat a medvehagyma-vadászat. Összegyűjtöttünk néhány remek lelőhelyet, és íme pár tipp is, amire érdemes odafigyelni gyűjtés közben.

Erre indulj, ha medvehagymát szednél

A medvehagyma Európában és Ázsiában is őshonosnak számít, Magyarországon pedig leginkább a zalai, somogyi és baranyai területeken terjedt el.

Amedvehagyma kedvelőinek hazai kánaánja a Mecsek. A középhegységnél Orfű és a Misina déli részein jelenik meg először a növény. Ha e terület mellett tesszük le a voksunkat, a Szárazkúti pihenőnél, az Éger-völgyben és a Tévétorony környékén igazán gyönyörű és kedvelt lelőhelyekre bukkanhatunk.

A fővárosban élőknek viszont kicsit nehezebb a helyzetük, mint a pécsieknek, ha gyűjtésre indulnának. A Budapesthez legközelebbi lelőhelyet például Gerecsében, Pusztamarót környékén fedezhetjük fel.

Amennyiben valaki szívesen utazik ennél is távolabb a kedvenc növénye miatt, a Bakonyba szintén érdemes ellátogatni. A veszprémi Bakonybél környéke nem csupán ismert lelőhelynek számít, a község évente tart Medvehagyma-napokat is, 2023-ban április 15. és 16. között várják az érdeklődőket.

A bakonyi-balatoni térség kedvelt lelőhelyeinekszámít továbbá: Nemesvita, Pécsely, Eplény, Zirc illetve Kisgyón környéke, az egyik legnagyobb helyi lelőhely pedig a Keleti-Bakonyban lévő Burok-völgy.

Kedvelt magyarországi medvehagyma-tanösvény található Tatabánya határában Síkvölgyön. A terület ingyenesen látogatható egész évben a verteserdo.hu szerint, és mint írják, a medvehagyma tulajdonságait, a gyűjtésének szabályait, és a szedés veszélyeit illetően tájékoztató táblák segítik az utazókat. Sőt, felhasználási javaslatokat és receptötleteket is kaphatunk. 

Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében
Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében 2023. március 12-én. Fotó: MTI/Varga György

Zala megyében a Nagykanizsához közel eső Obornak és Bocska közötti részre, Vállusra, illetve a Zalaszántó-Rezi-Várvölgy-Cserszegtomaj területen található erdőkbe érdemes ellátogatni az aktivmagyarorszag.hu szerint. Emellett Kehidakustányban a Deák-kútnál, a Zalaegerszeghez közel eső Csácsbozsoki erdőnél, Nemesszernél, Sohollárnál és Szentpéterkútnál is lehet szerencsénk.

A portál azt írja, az alábbi területeken szintén megéri keresgélni:

  • Tolna megyében: Bátaapáti- Mórágy felé lévő erdőben, Sötétvölgyben – Szekszárd közelében
  • Veszprém megyében: Várvölgyi tanösvényen, Zalahalápon, Herenden, Balatonkenesén, Hárskúton
  • Győr-Moson-Sopron megyében: Wittmann Parkban- Mosonmagyaróváron, fertődi kastélyparkban, Máriakálnokon
  • Nógrád megyében: Nagyorosziban
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: Abaújvár környékén
  • Vas megyében: Farkaserdőben, Szajki-tavaknál, Táplánszentkeresztnél
  • Komárom-Esztergom megyében: Héreg és környékén, Nyergesújfalun
  • Somogy megyében: kercseligeti erdőben, Hajmáson; a kaposvarmost.hu pedig a Tókaji Parkerdőt, a terecsenyi tetőt és a Bánya közeli erdőket ajánlja a kaposvári részen

Nem szedhetsz bármelyik területen medvehagymát

Bár a medvehagyma nem védett növény, nem szedhetünk belőle bármelyik területen. Azokban az állami erdőkben, amelyek nem természetvédelmi területek, saját fogyasztásra naponta legfeljebb2 kilogramm mennyiségben szabad szedni a növényből, a védett területeken pedig egyáltalán nem gyűjthetünk belőle.

Hahót, 2023. március 12. Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében 2023. március 12-én
Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében 2023. március 12-én (Fotó: MTI/Varga György)

A Nébih egy

interaktív térképet is összeállított az egyes erdőterületek besorolásáról, ami itt tekinthető meg.

Az is fontos tudnivaló, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez mindig kötelező engedélyt kérni. Tehát amennyiben magánterületekről gyűjtene valaki, a terület tulajdonosától kell előzetes hozzájárulást kérni, ha pedig állami erdőt választunk, a területet kezelő erdész engedélye szükséges a medvehagymaszedéshez.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára ezek mellett jelölési kötelezettség is vonatkozik, így ilyen esetekben a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot is fel kell tüntetni.

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

A medvehagymát az április-májusi virágzása előtt ajánlott begyűjteni. A szedést emellett azért is jobb a szezon elejére időzíteni, hiszen ilyenkor még nem bújik elő a gyöngyvirág. A két növény levélzete nagyon hasonló, ugyanakkor a gyöngyvirág rendkívül mérgező, és már a közepes mértékű fogyasztása is halálos lehet.

A két erdei növényt úgy különböztethetjük meg a legegyszerűbben, hogy megdörzsöljük a leveleiket, a medvehagyma levelének ugyanis jellegzetes hagymaszaga van.

A gyöngyvirág fogyasztása többek között lassú és rendszertelen pulzust, hasmenést illetve hasi fájdalmat okozhat. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal valaki, azonnal forduljon orvoshoz.

Néhány tipp, amire szintén megéri figyelni

A természetre legalább annyira figyeljünk oda gyűjtés közben, mint a saját egészségünkre. Amennyiben például a medvehagyma két leveléből csupán csak az egyiket szedjük le, a növény újra ki tud majd hajtani a következő évben.

Emellett maradjunk a kijelölt turistaúton, így biztosan nem gázolunk majd olyan területeken, ahol védett növényeket és virágokat taposhatunk össze.

Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében 2023. március 12-én.
Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében 2023. március 12-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Miért fogyasszunk a növényből?

A medvehagymát nem csak az íze miatt szeretjük. A növény gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és többek között C, D, A, B vitaminokat, cinket, vasat, káliumot, nátriumot és illóolajokat tartalmaz.

A medvehagyma így nagyon egészséges, rendelkezik például méregtelenítő, vízhajtó tulajdonságokkal, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, fertőtleníti a húgyutakat, csökkenti a magas vérnyomást és serkenti az agy vérkeringését is.