Rekordot ért el a vonat a Belgrád-Budapest vonalon

Startlap Utazás
Minden szerbiai vasúti csúcsot megdöntött Újvidék és Belgrád között a mérővonat, az óránkénti 201,5 kilométeres sebességével. A szakasz a Belgrád-Budapest gyorsvasút részét képezi.

A múlt héten kezdődött meg a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasút tesztelése, amelyhez a Deutsche Bahn német állami vasúttársaságtól kapott kölcsön mérővonatot Szerbia.

A tesztelést minden nap 7 és 17 óra között végzik a vasúti pálya egy-egy szakaszán, a mérővonat ellenőrzi a vasúti sínek állapotát és az elérhető maximális sebességet.

A Belgrád és Újvidék közötti vasúti szakasz a Belgrád-Budapest gyorsvasút részét képezi, és elkészülte után a két főváros közötti több mint háromszáz kilométeres szakaszt a várakozások szerint kevesebb mint 3,5 óra alatt lehet majd megtenni a mostani nyolc óra helyett.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át.

Fotó: Getty Images

A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani.