Belföld 2020. november 25.

Fellendülhet Salgótarján turizmusa

Startlap Utazás Belföld 2020. november 25.
Lezárult a 2017-ben kezdődött Élő örökség elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén.

A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban egy határon átnyúló észak-déli idegenforgalmi tengelyt alakítottak ki, bemutatva a történelmi Nógrád megye határon és korokon átívelő kulturális és természeti örökségét – erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerdán.

Módosult az írott forrásokból ismert kép

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazásával felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet – írják.

A legjelentősebb leleteket a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán mutatják be.

A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést.

Hozzáteszik: a megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A Baglyaskő bazaltsziklái Salgótarjánban 2013. október 25-én. A Baglyaskő természetvédelmi látogatóközpont területén található földtani képződmény körül a 13. században vár állt. (MTI Fotó: Komka Péter)

A projekt vezetője Fülek város önkormányzata, partnere Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya község önkormányzata volt. A 2017 szeptemberétől 2020 november végéig tartó beruházásra több mint 2,1 millió eurót költöttek el, amely tartalmazza az új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezési költségeit is.

Keresés az oldalon