Élmény 2020. július 06.

Rust – a gólyák és a nemes borok városa

Szponzorált tartalom Élmény 2020. július 06.
A Fertő tó nyugati partján fekvő Rust (Ruszt) városa elsősorban két dologról ismert: egyrészt évről évre mintegy 18 gólyapár tölti itt rendszeresen a nyarat. Emellett komoly múltra tekint vissza a bortermelés is, ami jelentős hatással volt a város történelmére. Külön említésre méltó az itt készülő Ruster Ausbruch, azaz a „rusti aszú”, egy kifejezetten erre a régióra jellemző édesbor.

A rusti óváros kéményein fészkel Burgenland legnagyobb gólyakolóniája. A gólyák rendszerint március közepén érkeznek meg Rustba, hogy felneveljék fiókáikat. Idén 20 gólyapár fészkel a rusti polgárházak kéményein, és a legtöbb fészekben már fiókák is láthatók. A gólyák augusztus közepétől hagyják el a várost, hogy egy hosszú vándorút végén megérkezzenek az Afrikában található téli szálláshelyükre.

A legtöbb fészekben már fiókák is láthatók. Fotó: Ippisch/ Burgenland-Tourismus GmbH

A rustiaknak különleges a kapcsolatuk a gólyákkal, amik a város titkos címerállatának is számítanak. 

Mivel a gólyák száma egyre csökkent, 1995-ben megalapították a Rusti Gólyaegyesületet, aminek tagjai intenzíven foglalkoznak a fehér gólyák felügyeletével és gondozásával. Munkájuk részeként például tavasszal kitakarítják a gólyafészkeket. Külön gondot fordítanak arra is, hogy a város közelében található táplálékszerző helyeket megtartsák, valamint a beteg és sérült gólyák számára kialakítottak egy gólyakórházat is. 

A Storchenwiesén (Gólyamezőn), ami csak néhány méternyire található az óvárostól, nemcsak a gólyák figyelhetők meg nagyszerűen, hanem több mint 85 más madárfaj is. A templomtoronyra felszerelt gólyakamerának köszönhetően az érdeklődők a távolból is élőben figyelhetik a történéseket: a fiókák kikelésétől egészen az afrikai vándorútra történő indulásig.

Rust – a gólyák és a nemes borok városa
Idén 20 gólyapár fészkel a rusti polgárházak kéményein. Fotó: Ippisch/ Burgenland-Tourismus GmbH

A város múltja és borászata

Az első írásos emlékek Rust városáról 1317-ből származnak, a vásártartási jogot a város 1470-ben kapta meg. A rusti borászoknak 1524 óta van írásos engedélyük arra, hogy védjegyként egy R betűt égessenek a hordóikba. Ez egy csaknem vámmentes borkereskedelmet tett lehetővé a császári és királyi birodalomhoz tartozó országokba. 1681-ben a rustiak megvásárolták a szabadságukat a Habsburgoktól, egészen pontosan I. Lipót császártól, és szabad királyi város rangot kaptak. Ezért a rusti polgárok 60 000 aranyforintot és 500 hordó furmintból készült aszúbort (Ausbruch) adtak a hofburgi császári palotának.

Az Ausbruch, vagyis az aszú esetében egy különleges édesborról van szó, aminél a szőlőszemeket még a tőkén egy mikroszkopikus méretű gomba, a Botrytis cinerea szövi át. Ez a gomba átalakítja a bogyók szerkezetét és a víztartalom elpárologtatását előidézve nemesrothadást indít el. A folyamat nemcsak a szőlőszemek töppedéséhez vezet, hanem a savak, a cukor, a szárazanyagartalom és az ízek különleges koncentrációját is eredményezi. Ez a gomba elsősorban azokra a térségekre jellemző, ahol a meleg nyár és az enyhe ősz, valamint a gyakori ködképződés következtében kialakuló magasabb páratartalom ideális feltételeket teremt. Világszerte csak Tokajban (Magyarország) és Sauternesben (Franciaország) találhatunk hasonló körülményeket.

Ez az édesbor-különlegesség – amit egyébként csak és kizárólag rusti borászok készíthetnek – , nem csak desszertekhez illik, kiválóan megállja a helyét aperitifként is, valamint tökéletes kísérője a kéksajtoknak és a libamájnak is.

A Rust körül található mintegy 380 hektárnyi szőlőtermő terület mintegy 40 százalékán vörösborkészítéshez használt kékszőlőfajtákat (Kékfrankos, Zweigelt, St. Laurent, Cabernet Sauvignon), míg 60 százalékán különféle fehérszőlő-fajtákat (Olaszrizling, Fehér burgundi, Chardonnay, Tramini, Sauvignon blanc, Sárga muskotály, Furmint stb.) termesztenek. Az egész világon alig találni még egy borvidéket, ahol ilyen sokféle szőlőt termesztenének, és ami ilyen kitűnő talaj- és klimatikus adottságokkal rendelkezik. A legjobban tesszük, ha az itt készülő borokat helyben, a vendégszerető borászok egyikénél, vagy a számtalan borozó (Buschenschank) egyikében kóstoljuk meg.

Helyi borozó. Fotó: Birgit Machtinger/Burgenland Tourismus GmbH

Rust ma

Rust 2000 lakosával Ausztria legkisebb közigazgatási körzete. A XVI. és XIX. század között épült polgárházaknak köszönhetően az elbűvölően szép óváros műemlékvédelem alatt áll. A kitűnő állapotban megőrzött barokk és reneszánsz homlokzatok, a csodaszép ablak- és ajtókeretek, az erkélyek, címerek és stukkódekorációk mind-mind hozzájárulnak az óváros különleges hangulatához. 2001 óta a rusti óváros és a Neusiedler See régió része az UNESCO világörökségnek (Fertő-Neusiedler See kultúrtáj).

Rust főtere. Fotó: Ippisch/ Burgenland-Tourismus GmbH

Turisztikai szempontból Podersdorf után Rust a második legjelentősebb település a Fertő tó partján és elsősorban nyári hónapokban fogad sok vendéget. A történelmi óváros látnivalói mellett, mint például a Halásztemplom (Fischerkirche) vagy a Kremayr-ház, Rust szabadidős aktivitások és sportolási lehetőségek széles választékával várja a vendégeket: a kínálat a kerékpározástól, a kajakozáson, vitorlázáson és szörfözésen át egészen a strandolásig terjed. A gyermekes családoknak feltétlenül érdemes ellátogatni a közeli St. Margarethenben található Familyparkba, Ausztria legnagyobb szabadidőparkjába.

Keresés az oldalon