Tízezreket spórolhatsz a repülőjegyen ezzel a trükkel

Pitz Dániel
Az extraprofitadó miatt lényegesen drágábbak lehetnek a repülőjegyek itthon, ezért vásárlás előtt érdemes a bécsi jegyárakat is megnézni.

A gazdasági nehézségek, az inflációs rekordok ellenére nem csökken az utazási kedv, ezért több légitársasági is növelte járatainak számát, vagy épp új útvonalakat épített be a nyári menetrendjébe.

A Pénzcentrum annak járt utána, hogy ha valaki Budapest helyett a bécsi reptérről indul útnak, annak milyen mértékben változhat az utazás végösszege.

Egy lány nézi a repülőtér utastájékoztatóját
Fotó: Getty Images

Magyarországon 2022. július 1-jén lépett hatályba az úgynevezett ‘extraprofitadó‘, ami miatt a légitársaságoknak az egy ülésre jutó 10,5 és 17,5 kilogramm közötti szén-dioxid-kibocsátás után utasonként 3900 forint hozzájárulást kell befizetniük. Az ennél magasabb értékhatárnál 6200, alatta pedig 1600 forint a hozzájárulási adó.

A légitársaságok a kirótt adót gyakorlatilag teljes egészében az utasokkal fizettetik meg, ami miatt jelentős mértékben megemelkedtek a Magyarországról induló járatok jegyárai.

Bécs belvárosi pályaudvarára mindössze két és fél óra alatt el lehet jutni vonattal Budapestről, ahonnan már csak fél óra tömegközlekedéssel a Bécs–Schwechati nemzetközi repülőtér. Emiatt érdemes lehet az innen induló járatok jegyárait is megnézni egy utazás tervezésekor.

Akár féláron is utazhatunk

A lap bemutatta, hogy mennyibe kerülne egy jegy a Skyscanner keresője szerint, ha Magyarországról vagy Bécsből szállnánk fel. Olaszországba például több helyre is féláron lehet elrepülni. Milánóba például 24 371 forint helyett mindössze 11 886 forint lenne egy jegy az odaútra.

Ez viszont csak akkor érné meg, ha sikerül egy 9,9 euróba kerülő vonatjegyet kifogni a RegioJet járataira. 

Trapaniba és Algheroba viszont már több, mint 30 ezer forintos árkülönbséggel válthatunk jegyet, így egy drágább vonatjeggyel is megéri az osztrák fővárosba utazni.

Ha Spanyolországba repülnénk, akkor Barcelonába vagy Palma de Mallorcára mindenképp Budapestről induljunk, mivel itt olcsóbbak a jegyárak. A népszerű Madrid, Valencia és Alicante esetében viszont érdemes a bécsi jegyárakat is megnézni, mivel esetenként 12-20 ezer forinttal is olcsóbb lehet egy repülőjegy.