Egy fapados repjegy árát is beszedheti a kormány utasonként a légitársaságoktól

Diósi Szilvia
Kiderült, hogy mennyit kell fizetni a légitársaságoknak az új adó szerint utasonként. A díj különböző az európai és az azonkívüli úti célokat tekintve.

A Magyar Közlöny június 4-én, szombat éjjel közzétett számában megjelent az extraprofit-adóról szóló rendelet, ami többek között tartalmazza a légitársaságok  hozzájárulását, vagyis a Magyarországról induló utasonként fizetendő különadót. Ezt az összeget a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet szedi be.

Az összeg változó az utazás úti céljától függően. 3900 forint, ha az Európai Unióban vagy Európán belül utazik valaki, és 9750 forint pedig az ezen kívüli országokba.

Repülőgépre váró utasok.
Forrás: Getty Images

Az olcsóbb kategóriába az EU-tagállamokon kívül Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Egyesült Királyság, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia, valamint Ukrajna tartozik. Minden egyéb ország a drágábba esik.

A földi kiszolgáló cégeket a NAV ellenőrzi és a tárgyhót követő hónap 20. napjáig kell befizetni a különadót, ami az államháztartás központi alrendszerének bevételét képezi – írja az AIRportal.