Belföld 2021. július 30.

5 dolog, amit mindenképpen érdemes megnézni Poroszlón

Fatima Belföld 2021. július 30.
Tiszafüred után újabb imádnivaló desztinációt mutatunk be a Tisza-tó partján: Poroszlót.

Poroszló és környéke már az őskortól lakott terület volt: jelentős útvonalak csomópontja a tájegység, a „kezdetek” óta az egyik legalkalmasabb átkelőhely a Tiszán. Anonymus is említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei a poroszlói Földvár alatt táboroztak, és a török idők sem kímélték az egyébként  1445-ben mezővárosi rangot kapott települést: elpusztult a község monostora, elbontották az Árpád-kori templomot… Jelentősége az évek múltán sem csökkent, sőt: a Tisza-tó feltöltése után a magyar turisták kezdték látogatni a tavat, mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál, megkezdődött a turizmus. 

Poroszló a Tisza-tó jobb partján fekszik, Füzesabonytól 25 kilométerre délkeletre, Tiszafüredtől 9 kilométerre északnyugatra, a Hevesi-síkon fekvő település. Megközelíthető észak felől az M3-as autópályáról a 33-as főközlekedési úton, Miskolc felől Mezőkövesden át Borsodivánka felől, vagy délről a 4. számú főútról, Karcagnál Tiszafüred felé fordulva és a végállomás minden esetben Poroszló, de vonattal és busszal is lehet érkezni. A község egyik legfőbb vonzereje a Tisza-tó, amely a vízi sportok kedvelőinek, a fürdőzni, strandolni vágyóknak, horgászoknak, vadászoknak, vízitúrázóknak, ökotúrázóknak is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Nyilvánvalóan a legtöbben strandolni érkeznek oda, azért egy napot érdemes a látnivalókra fordítani.

Lássuk, milyen látnivalók vannak Poroszlón!

1. Tisza-tavi Ökocentrum

2012-ben nyílt meg Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, mely interaktív módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és élővilágát. A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 négyzetméter alapterületű központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával.

A 735 000 liter össztérfogatú akváriumrendszer a legnagyobb édesvízű akvárium Európában.

A 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatókkal és játszóterekkel várja a látogatókat, míg a skanzen a 19. századi életmódot mutatja be. Az ökocentrum kikötőjéből vízitúrák és kishajós kirándulások indulnak.

2. Tisza-tavi Madárrezervátum

A Madárrezervátum is csodákat tartogat, ami a tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található. Szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába, és része az UNESCO által adományozott Világörökség része-címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak. A kikötőkből szervezett túrákon keresztül látogatható. Megismerkedhetsz többek közt a szürke gémmel, a bakcsóval, az üstökös gémmel, a kis- és nagykócsaggal, a kanalas gémmel, de a horgászok ellenségét a kormoránt, azaz a kárókatonát is meglesheted.

 

Szállások Poroszlón

Hirdetés

 

3. Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény és Vízisétány

A tanösvényen egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetsz betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A Fűzfa Kikötőből igény szerint induló kishajójárattal közelíthető meg, majd gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén járhatod be a tó korábban megközelíthetetlen, vadregényes területét. Út közben megfigyelőtorony, képes információs és interaktív táblák segítenek eligazodni és megismerni. A kikötő melletti Fűzfa Pihenőparkban étterem, szálloda, bungalók, uszoda, szauna, jakuzzi, kültéri termálmedence, gyermekmedence található. A Hortobágyi Nemzeti Park jóvoltából egy térkép is segít eligazodni:

 

4. Poroszló bejárása

A természet-turizmus otthonaként is számontartott község látnivalói a Református templom, a Katolikus templom, a Városháza – ami falu központjában lévő műemlék-jellegű épület -, a Milleniumi emlékpark a látványos szökőkúttal. A mi kedvenceink a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát bemutató, halászati kiállítást is magában foglaló, eredeti, 19. századi nádtetős parasztház, azaz a Tájház, valamint az 1906 és 1911 között épült Graefl-kastély, Magyarország egyik szecessziós kastélya, ami újra pompában tündököl, ugyanis nemrég felújításon esett át. Cserőhát felé százéves kocsányos tölgyekben is lehet gyönyörködni.

5. A Tisza-tó

Ugye nem szabad elmenni szó nélkül a fő látványosság, a Tisza-tó mellett sem, így meleg szívvel ajánljuk a hajókázást és a vízi sportok kipróbálását. Ha strandolnál, akkor látogass el az Ökocentrum szomszédságában található Szabad strandra, ahol lehetőség van vízibicikli, kajak, kenu és kerékpár bérlésre is. Szomszédságában a Tavirózsa étterem, a Delfin kikötőben pedig a horgászok, a vízi sportot kedvelők, illetve vízi túrázni vágyók találják meg a szórakozásukat.

Keresés az oldalon