A leghangulatosabb Tisza-parti falu, amit egyszer látnod kell

A Tisza-tóhoz azért utazunk el, hogy a Balatonról már hiányzó vadságot és a „gyermekkori karácsonyok” nosztalgiáját átéljük. No, de azért már ne csak rántott hús legyen, hanem valami fine dining-féle is! Mutatjuk, hogy szerintünk mit és hogyan kell csinálni Poroszlón és környékén.

Először is halmozzunk fel szúnyogriasztót minden mennyiségben és minőségben, mert kelleni fog!

Hogyan érdemes Poroszlóra menni?

Aki nem pattan biciklire vagy valami ladikba a Tisza-tónál, az a lényeget hagyja ki (na jó, a futás is ér)

Egyszerűen nem lehet betelni a Tisza-tavat körülölelő töltésen futó úttal. Az összes modern kori kormány közös szégyenének számító balatoni „kerékpárúttal” szemben itt nem kell folyamatosan az aszfaltot nézni, hogy épségben megérkezzünk A-ból B-be. És milyen szerencse, hiszen így a VIP-ből leshetjük meg a fantasztikus flórát és faunát.

Biciklitúránkon a bő 30 kilométeres Poroszló-Abádszalók és vissza (megint 30) útvonalat tettük meg, és a vadvirágorgiát olyan nem mindennapi jószágok színesítettek, mint őz, bakcsó és gólya (és rengeteg horgász).

Annyit azért érdemes tudni, hogy a Poroszló-Tiszafüred távon egy szakaszon ráterelnek az elég forgalmas főútra. Vagyis, amennyiben tókerülést fontolgatnánk, ez olyan 70 kilométerre jön ki és közepes kondival is teljesíthető.

Aki nem tud vagy akar drótszamarat szállítani, annak sem kell lemondani a tekerésről, a helyiek fel vannak rá készülve, hogy lusták vagyunk. Mi a falu szélén, az úttól és víztől száz méterre található Nyárfa kempingben és a tóparton lévő Madárpart kölcsönzőből szoktunk lőni bicikliket,  elég jó az állomány és az árak, illetve utóbbiban érdemes kenut, kajakot bérelni. 

 

Poroszló legjobb étterme?

Több helyi is az Aranyosi dombi udvarházra esküszik, amibe csak többszöri nekifutásra sikerült bejutnunk, szóval foglalni érdemes (a többi helyre is főszezonban). Hat fős társaságunkból öten meg voltunk elégedve, míg egyikünk csak közepesre értékelte az étkeket.

A történet itt már túlmutat a rántott húson, Tanyánktól az asztalig a hely mottója, és a honlapjukon mindent meg lehet tudni arról, hogy hogyan is működnek: saját gazdaságukban megtermelt
adalékmentes alapanyagból készült, kistermelőktől beszerzett, magyar ételeket lehet itt enni. 

A napi leves nekünk nagyon adta, a halászlét is tudjuk ajánlani, a húsételek is a jó kategóriába tartoztak, a csuszát mi még bedobtuk volna a sütőbe, hogy ropogjon is, de ez már a hitvilág dimenziója. Az adagok igen kiadósak, úgyhogy aki desszertezni akar, az taktikázzon!

Tipp: Ha Poroszlón jársz, ne hagyd ki a Tisza-tavi Ökocentrumot, amely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, és Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A 2012-ben elkészült felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat.

Reggeli és sajt

A Füzes sajtműhelybe is érdemes ellátogatni, ha az éledező vidék hangulatát szeretnénk magunkba szívni. Ezer forint környékén mozognak a reggelik, amiket már csak a pékárú miatt is érdemes kipróbálni, fantasztikusak a kis kiflicskék. A sajtok közül a parenyica aratott osztatlan sikert, de eddig ahányszor voltunk, a helyiek nagyon szívesen végigkóstoltatták a palettát, így szinte biztosan mindenki talál a szája ízének valót.

A reggeliző
A reggelink isteni volt!

Luxi szállás Poroszló tőszomszédságában (megfizethető áron)

Kívülről már fantasztikusan néz ki

A kétútközi Graefl-kastély egy szecessziós gyöngyszem, ami jelenleg rendezvényközpont és biomajorság, majd pedig kastélyszálló lesz, ha belül is elkészül.

Mivel magántulajdonban van, ezért nem lehet csak úgy odaflangálni, de ha telefonálunk, és szépen megkérjük, akkor körbevezetnek minket, ahol neveletlen kopasznyakú csibékkel és egy alpakával is találkozhatunk.

Akiknek nem elég csak egy gyors pillantás, több kertilak (kinti képünk) közül választhat, melyek minden igényt kielégítően lettek felújítva. Az árak pesti szemmel kifejezetten jutányosak, aki komolyan gondolja, érdeklődjön utána a Facebookon vagy a honlapon keresztül. Mindkét helyen fantasztikus képek találhatóak, és a mentési munkálatok kacifántos történetével is megismerkedhetünk. Hajrá!

 

A fotók a szerző felvételei.