5 + 1 mesebeli hely Magyarországon - A legszebb hazai parkok

Turi Dániel
Gyönyörű fás ligetek, végeláthatatlan ösvények, óriás fák árnyékai - a nyár közeledtével kétségtelenül mindannyian egyre több időt töltünk a természetben, hogy kiélvezhessük annak nyugtató hatását. De vajon melyek hazánk legizgalmasabb, legeldugottabb, legtöbb felfedezésre váró kincset rejtő parkjai, amiket mindenképpen érdemes meglátogatni? Most összegyűjtöttünk öt festői szépségű, vidéki és egy klasszikus, fővárosi kedvencet, amit mindenképpen látni kell!

Ahogy közeleg a nyár egyre több lehetőségünk – és természetesen kedvünk is – van a szabadban tölteni az időnket. Azoknak azonban, akik nem elégszenek meg a céltalan bolyongással, vagy a kétségkívül gyönyörű, de már jól ismert Nemzeti Parkjainkkal, most bemutatjuk hol található az öt eldugott apró „sziget ” Magyarország területén, ahová érdemes ellátogatni, ha maradandó élményre vágyunk!

Egy csipetnyi Anglia – A martonvásári Brunszvik-kastély és park

Budapesttől mindössze alig harminc percnyi autóútra található Magyarország egyik leglátványosabb és minden bizonnyal legizgalmasabb történelmi múlttal rendelkező kastélyparkja Martonvásáron. A Brunszvik család az 1830-as években kezdte építeni a Tudor stílusú kastély és ezzel nagyjából egyszerre kialakítani a mára már lenyűgöző látványt nyújtó angolparkot. A több mint hetven hektáros területen a platánon, juharon, páfrányfenyőn és mocsári cédruson kívül olyan különleges növények is helyet kaptak, mint az amerikai szivarfa, a törpe mandula vagy a balkáni éger.

Az angolpark és a kastély Martonvásáron
Fotó: MTVA/Illyés Tibor

A parkon átfolyó Szent László-patak vizét felduzzasztva egy mesterséges tavat is kialakítottak, benne egy szigettel, amin ráadásul egy, Beethoven előtt tisztelgő hangversenykert is helyet kapott.  Ennek az oka, hogy élete során a minden idők egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjeként számon tartott zseni többször is megfordult a kastélyban és a parkban, mivel rendkívül jó kapcsolatot ápolt a Brunszvik családdal.

A zeneszerzőnek nemcsak szobra van a parkban, de egy hangversenyteremmel és egy emlékmúzeummal is adóznak az emléke előtt,

aminek egyik legkülönlegesebb darabja kétségtelenül Beethoven egykor használt saját zongorája. Az idelátogatók a kastélypark szépségeiben 900 forintért gyönyörködhetnek, de a múzeum és az egyedülálló relikviák megtekintését is mindössze csupán  2500 forintért élvezhetik.

A kastély melletti Szent Anna templom
Fotó: MTVA/Faludi Imre

100 éves fák árnyékában – A debreceni Nagyerdő titkai

A több mint ezer hektáron fekvő védett Nagyerdei park Debrecenben nem csupán a lenyűgöző állat- és növényvilága miatt lehet izgalmas úti cél, bár kétségtelen, hogy a hét-nyolcszáz növényfaj árnyékában fel-felbukkanó őzek, borzok és nyestek sem számítanak hétköznapi látványnak.  A Nagyerdőben emellett azonban az az igazán vonzó, hogy az egész év során folyamatos, állandó és szezonális programok várják az idelátogatókat, így az egész család, a legkisebbektől az idősebbekig mindenki megtalálhatja azt, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges.  

A Békás-tó a Nagyerdőben
Fotó: MTVA/Oláh Tibor

A gyermeknek például garantált szórakozást nyújthat az Ötholdas Pagony névre keresztelt játszótér, aminek a közelében megannyi felfedeznivaló várja a természet szerelmeseit: a parkban található Állatkert – a Vidámparkkal együtt – augusztus végéig minden nap reggel 09.00-től délután 18.00-ig várja a látogatókat. A Nagyerdő százéves tölgyeinek árnyékában, a Békás-tó partján megpihenni pedig olyan élmény, amiért mindenképpen megéri Debrecenbe utazni. Itt még az aktív kikapcsolódást kedvelő látogatók sem fognak unatkozni, hiszen rendszeresek a különböző, szervezett nordic walking túrák is, melyek közben még jobban megismerhető a Nagyerdő elképesztő élővilága.

Nordic walking a Nagyerdőben
Fotó: MTVA/Czeglédi Zsolt

Ahol a víz az úr – Festetics-kastély és park Dégen

A Fejér megyei Dég településen található Festetics-kastély önmagában impozáns látványt nyújt, ami nem is csoda, hiszen sokak szerint ez az épület a klasszicista építészet egyik legkiemelkedőbb példája hazánkban.

A kastély körül található parkban három vízfolyás találkozásánál kialakított mesterséges tó teszi azonban valóban meseszerűvé.

A Festetics-kastély és park Dégen
Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Az úgynevezett szerpentin-tó közel két kilométer hosszan nyúlik el a parkban, tele olyan édesvízi halakkal, mint a keszeg és a ponty, de még az ötven kilós harcsák sem számítanak ritkaságnak.  Annak ellenére, hogy a kastély jelenleg felújítás alatt áll, a park természetesen így is látogatható: a háromszáz hektáros területen a tisztások és az ösvények forgatagában megtalálhatjuk a németalföldi stílusban épült Hollandi-házat is, ami igazi kuriózumnak számít hazánkban. A kastélyparkban fekvő narancsház, egy kisebb katolikus és egy református templom, valamint egy kocsiszín is található.

A dégi Hollandi-ház
Fotó: MTVA/Faludi Imre

A nyugalom szigete – A tatabányai Millennium park

Tatabánya oázisaként is emlegetik a városban található Millennium parkot és Csónakázó-tavat, ami nem is csoda, hiszen a nyüzsgő forgatagot elhagyva az idelátogató tényleg úgy érezheti magát, mintha a nyugalom szigetére érkezett volna. A nemrégiben felújított, akadálymentesített és gondozott park mindössze csupán két és fél hektáros területen fekszik, ennek ellenére így is maradandó élménnyel szolgálhat.

A Millennium park Tatabányán
Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A törökmogyoró fasorral, vérszilvafákkal, szomorúfűzekkel szegélyezett ösvények mellett bicikliúton is körbe lehet járni a területet, ahol több aktív illetve passzív pihenést segítő eszköz is a látogatók rendelkezésére áll. A park egyik legnépszerűbb látványossága a Géza fejedelmet és István királyt ábrázoló szobor, ami egyben napóraként is szolgál.

Aktív kikapcsolódás a Millennium parkban
Fotó: MTVA/ Jászai Csaba

A vadon szerelmeseinek – A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A Velencei-tó északi partján, a Mészeg-hegy oldalában, egy egykor birkalegelőnek használt területen alakították ki az ország egyik talán kevésbé népszerű, de annál izgalmasabb parkját, a Pákozd-Sukurói Arborétumot és Vadasparkot, amit meglátogatni igazi családi program lehet. A központi helyen található interaktív Tájmúzeumtól nem messze,

egy tizenöt méter magas kilátótoronyból élvezhetik az idelátogatók a Velencei-tóra nyíló lélegzetelállító kilátást.

Séta az Arborétumban
Fotó: MTVA/Vasvári Tamás

A bejárható kirándulóterület közel száz hektár, de kétségtelen, hogy még így is a mindössze hét hektáros Vadaspark az, ami igazán említésre méltó. Itt található az országban a legnagyobb szikaszarvas állomány, de vaddisznókban, őzekben, muflonokban, gím – és dámszarvasokban sincs hiány. Az igazán kíváncsi látogatóknak pedig még egy kilenc állomásos, másfél kilométer hosszú tanösvény is a rendelkezésükre áll, hogy minél jobban megismerjék a táj rejtett szépségeit.

Vadaspark Pákozdon
Fotó: MTVA/Vasvári Csaba

Budapest kedvence – A Városliget

A világ egyik elsőként kialakított közparkja kétségkívül a főváros és az ország egyik leglátogatottabb turistalátványosságának számít a maga közel százhektáros területével. A nagyjából hatezerötszáz fával, kutyafuttatókkal, különböző sétányokkal és eldugott zugokkal tarkított Liget az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson esett keresztül.

 

A Magyar Zene Háza a Városligetben
Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Megépült többek közt a Magyar Zene Háza, Millennium Házaként újranyitott az Olof Palme Ház, valamint több sportlétesítmény és egy hatalmas Sportcentrum is helyet kapott a területen.  Annak ellenére, hogy legtöbben feltehetőleg a Műjégpálya miatt érkeznek, nyilvánvaló, hogy a Városliget nyáron is legalább ugyanannyi izgalommal várja az idelátogatókat!