Világ 2019. szeptember 06.

Öt hely, ahová érdemes szeptemberben elutazni

Marci Világ 2019. szeptember 06.
Most hogy erősen megfordult az időjárásunk, akár át is adhatnánk magunkat a levertségnek, de semmi okunk rá, hiszen annyi szép, menő dolgot lehet ilyenkor is csinálni, hogy egészen úgy tűnhet majd, a kora ősz az igazi nyaralószezon.

A legfontosabb előnyei a szeptemberi nyaralásnak, hogy egyrészt az idő még koránt sem romlott el annyira, hogy ne lehetne egy jót úszni a tengerben, vagy napozni a parton, viszont a tanév kezdete okán a csúcsszezont rendszerint lassanként már élhetetlenné tevő turistatömeg látványosan megcsappan. További megfontolandó szempont, hogy ebben az időszakban – legalábbis a tengerpartok környékén – a szállások árai is némiképp emberarcúvá válnak, hiszen a nyári pezsgésen már túljutottak. Nézzük is akkor, hogy hova érdemes ilyentájt ellátogatni. Listánkon frekventált és kevésbé ismert úti célok is találhatók.

Korfu

Ahílio palota, Korfu (Forrás: iStock)

Nyáron az egyik kedvelt turistaparadicsom, ami ősszel is megőrzi bájait. Ez egyébként némi túlzással, szinte valamennyi tengerparti üdülőhelyről elmondható a Mediterráneumban. Korfu talán abból a szempontból erősebb választás, hogy a görögöknél megszokott antik emlékeken túl van olyan látnivaló is, ami a magyar történelemhez kapcsolódik. Idős korában ugyanis itt épített magának palotát Erzsébet királyné, akit a legtöbben Sissiként ismernek. Az Ahílio nevet viselő épület a sziget egyik ékköve, amit mindenképpen érdemes meglátogatni, ha már arra járunk. Természetesen a hagyományos görög vendégszeretet sem tűnik el augusztus 31-el, a tavernák túlnyomó többsége október legvégéig nyitva tart, így bőven lesz ott mit ennünk és innunk. A tenger még őrzi a nyári hőmérsékletét, ennek köszönhetően a reggeli úszást sem kell lehúzni a listánkról és az idő is remek, tehát strandolni pont annyira lehet, mint nyáron, csak kevesebb lesz az ember körülöttünk, ami egyáltalán nem baj.

Hogy lehet oda eljutni?

A legcélszerűbb repülőre ülni, hiszen létezik közvetlen Budapest-Korfu járat.

Szálláslehetőségek Korfun

Hirdetés

München

Oktoberfest (Forrás: Getty)

Kevesen tudják, de a sör szerelmeseinek éves nagytalálkozójaként működő müncheni Oktoberfest valójában szeptemberben kezdődik, méghozzá 21-én, és októberre csak az utolsó hete esik a fesztiválnak. Szóval, aki kedveli a sört, meg a savanyú káposztával és/vagy krumpligombóccal körített, ropogósra sült csülköt és ezen élvezetektől a tömeg sem tudja elrettenteni, annak ott a helye. A tömeg melletti egyetlen hátulütője a rendezvénynek a nem mindennapi sördal túladagolás, aminek ott ki leszünk téve. Persze ha nem kívánunk sokad magunkkal egy sörpadon aszalódni, akkor nem az Oktoberfest idején kell Münchenbe menni. Bár azt sem szabad elhallgatni, hogy München azért egy elég nagy város, így látnivalóval is szolgál bőven. Gondolunk itt a BMW múzeumra, vagy a középkori, kora újkori, illetve újkori festmények területén a világ egyik legjobb kiállítótereként elismert Alte Pinakothek és modernebb kollégája a Neue Pinakothek kettősére. Amennyiben pusztán városnéző szándékkal jövünk, még autót sem kell hoznunk magunkkal, vagy bérelnünk, mivel a város tömegközlekedése kiváló.

Hogy lehet oda eljutni?

Repülővel, illetve ha a környéket is szívesen felfedeznénk, mehetünk autóval, úgy nagyjából egy nettó hét óra vezetésre kell számítani.

Szálláslehetőségek Münchenben

Hirdetés

Galway

Galway, katedrális (Forrás: iStock)

Ez a 12. században alapított, nyugat-írországi, kb. Érd méretű kisváros a tengeri herkentyűk kedvelőinek a Mekkája. Itt rendezik ugyanis minden szeptemberben a Galway Nemzetközi Osztriga és Tengeri Étel Fesztivált (idén ez a hónap utolsó hétvégéjére esik), amiről persze gondolhatjuk így látatlanban, hogy nagyjából egy olyan volumenű dolog lehet, mint a Piripócsi Félbetört Albert Keksz Fesztivál, de nagyobbat nem is tévedhetnénk. A Galway-i tengeri herkentyűs buli a második legismertebb ír fesztivál a világon, közvetlenül a Szent Patrik napi ünnepség után. Persze a nagy kajálások mellett lehet időt szakítani a nézelődésre is, hiszen az óceánparti sétától kezdve az ódon középkori házakon, várakon át a természeti csodákig igen sok látnivalóval kecsegtet az ír partvidék, kár volna kihagyni.

Hogy lehet oda eljutni?

Mindenképp el kellene repülni Dublinba és miután kitaláltuk, hogy mit akarunk kezdeni magunkkal Galway-ben, annak megfelelően cselekedni. Tehát, ha csak a kisvárosra és a fesztiválra vagyunk kíváncsiak, akkor lazán mehetünk tömegközlekedéssel, vonat, busz megy Dublinból menetrendszerűen, közvetlen járatokkal Galway felé, úgy óránként 3-4 opció is van erre. Ha azonban szabadabban szeretnénk mozogni, akkor érdemes Dublinban autót bérelni. Mindkét esetben kb. 2-3 óra utazással kell számolni.

Szálláslehetőségek Galway-ben

Hirdetés

Isztambul

Isztambul (Forrás: iStock)

Az Oszmán Birodalom hajdani fővárosát tulajdonképpen, ha az évben bármikor meglátogatjuk, tuti, hogy nem fogunk csalódni. Idén szeptemberben például a rengeteg közismert látványosság mellett (a Nagy Bazártól kezdve a Hagia Szophián át a Topkapi palotáig) azért is érdemes eljönni ide, mert ekkor tartják az Isztambuli Nemzetközi Biennálét, ami a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti kiállítássorozata, így ha fogékonyak vagyunk az ilyesmire, ezt semmiképpen ne mulasszuk el. Akkor is érdemes elugranunk ide, ha az átlagosnál pár fokkal jobban rajta vagyunk a kávétémán, ugyanis szeptember 18-án, csütörtökön veszi kezdetét az Isztambuli Kávéfesztivál, ahol négy napon át lehetőségünk lesz a világ minden szegletéből érkező kávékülönlegességeket megkóstolni.

Hogy lehet oda eljutni?

Ha nem szeretjük a kényelmetlen buszozást, akkor javallott foglalni egy repülőjegyet a közvetlen járatok egyikére.

Szálláslehetőségek Isztambulban

Hirdetés

 Cotswolds

Cotswolds ősszel (Forrás: iStock)

Ez sokkal inkább egy terület, mint egy konkrét hely. A Cotswoldsról általában annyit kell tudni, hogy ez Angliában található, a Temze mentén Gloucester megyében és az ország egyik, ha nem a legszebb régiója. Itt ugyan hiába is keressük a nagyvárosi pörgést, aki ilyet akar, menjen Londonba. Azonban ehelyett ellátogathatunk az Anglia legszebb falujának nevezett Bibury-be, ami akkora hírnévnek örvend, hogy az 1960-as években még maga Hirohito japán császár is eltöltött itt egy napot. Tetbury mellett áll a Highgrove kastély, mely a trónörökös Károly herceg magánrezidenciája, ám annak legendás szépségű kertjei látogathatók a turisták számára is. Esetleg utazhatunk egyet a Gloucester és Warwick megyék közötti határon közlekedő gőzmozdony húzta nosztalgikus vasúti kocsikon. Akik egy romantikus, távol a világ zajától jellegű kalandra vágynak, azoknak remek ötlet lehet a Cotswolds szeptemberben.

Hogy lehet oda eljutni?

A legegyszerűbb talán az, ha elrepülünk Londonba és már ott autót bérelünk, vagy onnan még elvonatozunk Gloucesterbe és ott tesszük meg ugyanezt, miután a városban felütöttük a főhadiszállásunkat.

Szálláslehetőségek Bibury környékén

Hirdetés

Keresés az oldalon