Belföld 2021. április 30.

Az Őrségtől a Hortobágyig: 5 térség látnivalói + túrák, szállások

Szponzorált tartalom Belföld 2021. április 30.
Öt csodás magyarországi térség - temérdek, kalandozásra hívogató látnivaló. Összegyűjtöttük a legjobb helyeket, nevezetességeket és túraútvonalakat a Közép-Dunántúlon, az Őrségben, Pest megyében, a Hortobágyon és a Tokaji borvidéken.

1. Közép-Dunántúl

A Közép-Dunántúl turisztikai régió megunhatatlan, három megye, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém alkotja. Olyan híres és sokat látogatott úti célok találhatók a területén, mint a királynők városa, Veszprém, a váráról híres Csesznek, Várpalota és Sümeg, a porcelángyártás fellegvára, Herend, a koronázóváros, azaz Székesfehérvár, Komárom a neves erődrendszerével és nem utolsó sorban Martonvásárhely, ahol a Beethoven Emlékmúzeumot is rejtő Brunszvik-kastély áll.

A városnézés szerelmesei egészen biztosan kedvüket lelik az egykori királyi régió nevezetességeinek felderítésében, de a túrázók és a fürdőzők sem fognak csalódni.

Mindenképpen ki kell térnünk a vizek városára, Tatára is, melynek közepén az Öreg-tó terül el, partján a Tatai vár, mellette az Esterházy-kastély, nem sokkal messzebb a Hősök tere az egykori zsinagógával és az I. világháborús emlékművel. Az óváros is felfedezőútra hívogat, központjában a Kossuth tér a Római Katolikus plébániatemplommal és a városházával, innen a Kocsi utcára térhetünk le, ahol a református templom mellett a Kálvária-domb, a kilátótorony és a geológiai park tárul elénk.

A tatai vár az Öreg-tó partján.
MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

 Az Öreg-tó mellett nagy kedvenc a Cseke-tó: maga a környék végtelenül romantikus, az Angolpark a műromokkal és a kis kastéllyal igazán mesébe illő. Ami a fürdőzőket illeti, figyeljék majd a Fényes-fürdővel kapcsolatos információkat – eddigiek szerint majd június elsejével nyit a strand, de addig is ott a zseniális tanösvény, ami egy tizennyolc állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal, ami interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit, az itt található lápot átszelő cölöpsétány egyszerűen kihagyhatatlan. A nem messze lévő Bokodi-tó lebegőfalujáról se feledkezzünk meg: egyszerre szuper hely pecásoknak és a romantikázóknak is.

Ha hegyi túrára vágynánk, akkor irány a Gerecse legmagasabb pontja, a 634 méter magas Nagy-Gerecse. A hegységben egyébként rengeteg barlang található, köztük a leghíresebbek – a Jankovich-barlang, a Keselő-hegyi-barlang, a Lengyel-barlang, az Öreg-kői 1. sz. zsomboly, a Pisznice-barlang és a Szelim-lyuk – fokozottan védettek. A nagy túrák után eljön az édes pihenés ideje – karnyújtásnyira az előbb említett látnivalótól, végtelenül nyugodt, festői környezetben egy imádnivaló, felújított pajta áll. Itt átadhatjuk magunkat a relaxálásnak, mielőtt a következő kalandba csöppennénk. Ha felfedeznénk a kis községet, akkor a római katolikus templomnál kezdjük, majd nézzük meg a táblát, ami a rómaiak által épített kőhordó út emlékére avattak – egyébként ezen keresztül szállították a köveket a környék építkezéseihez. A legjobb fotókat a falu határánál lehet lőni: itt mezőnyi foltokban virít az apró nőszirom és az árvalányhaj.

Ferencmajori Pikant Pajta Szállás Szomód

Festői környezetben, vidéki hangulatban vár a rusztikus pajta, amely minden álmodat valóra váltja.

Hirdetés

 

2. Őrség

Az őrségi hazánk legfiatalabb nemzeti parkja, magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. Ez a terület elsősorban a túrázók kedvenc helye lehet – nem is beszélve a Ság hegyről és a Kőszegi-hegységről, melyek kiváló útvonalakat tartogatnak az izgalmakra vágyóknak. Akik még nem annyira gyakorlottak, azok is feltétlenül látogassanak el ide: számos egyszerűbb terepen lehet barátkozni a túrázás mesterségével. Hol is kezdjük az ajánlott útvonalakat?! Napestig lehetne sorolni a jobbnál jobb terepeket és tanösvényeket. Aki a természeti világ iránt érdeklődik, annak a Csillaghúr, Rókagomba, Sárgaliliom és a Királyvölgyi természetvédelmi tanösvényt ajánljuk, míg az Óriások útja a Széles-kő és a Kalapos-kő közötti hegygerinc jelentősebb sziklaalakzatait, kis barlangjait és kőfülkéit mutatja be a bozsoki Sibrik-vártól a Kalapos-kőig vezető úton. A mi abszolút kedvencünk az Írottkő útvonal, ami az Írottkő Natúrpark településeit és a Kőszegi-hegység kirándulóhelyeit mutatja be az Írottkő kilátóhoz vezető út mentén.

Rendkívül különleges a Dobogó-erdő tanösvény, ami Körmend-Horvátnádalja felől közelíthető meg. A Pinka és a Rába árterébe nyújt betekintést, megismerteti a környék élővilágát.

Növényrajongók, kertszeretők nem hagyhatják ki a környék nagyszerű arborétumait, például a sokat emlegetett Jeli, Kámoni, Sárvári arborétumot és a Körmendi várkertet. Egyébként éppen a természetkedvelőknek való a kercaszomori BioFarm, ami egy 10 hektáros lovasbirtok az Őrségi Nemzeti Park területén. A birtok közvetlenül az erdő mellett, a Kerca-patak partján terül el – roppant mesébe illő. A farmon andalúz lovak és szürkemarhák tenyésztésével foglalkoznak, a vendégek kedvük szerint részt vehetnek az állatok ellátásában; parasztházban, faházban és lombházban is álomra hajthatják a fejüket a betérők. 

Kerca BioFarm Kercaszomor

Állati élményekkel vár ez a vadregényes lovasfarm! Aludhatsz lombházban vagy parasztházban is.

Hirdetés

 

A farm közvetlen környéke is ámulatba ejtő: a már említett Kerca-patak mentén haladó tanösvény bejárása egy örök élmény marad. Az Őrség egyébként a lepkék földje, ez az ösvény pedig a rétek és az erdők növényzetét és gazdag lepkefaunáját is bemutatja. A főutcán haladó Szomoróczi tanösvényről egy kiágazással eljutunk a Pusztatemetőhöz és a Szent Vencel templom romjaihoz, útba ejthetjük a Szentviszló falu maradványait, a tűzoltókocsit és a sökfás temetőt. Kercaszomor határában több nemzetközi gyalogtúra útvonala halad át – ott van például a Szent Márton Út, a Vasfüggöny turistaút, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra vagy a Harmóniában a tájjal projekt. Akár két keréken is bejárhatjuk a kercaszomori és bajánsenyei templomokat és emlékműveket – ez utóbbinál egy szuper horgásztó is akad. Aki csobbanna egyet, fél órányi autóútra találja a szentgotthárdi fürdőt, kicsit távolabb pedig a zalaegerszegi Aquacity Vízicsúszda- és Élményparkot.

3. Pest megye

Pest megye sem szűkölködik látnivalókban, fő vonzerejét a természetvédelmi területek és kirándulóövezetek, a lenyűgöző Dunakanyar és a Visegrádi-hegység, a vadregényes Börzsöny és persze a számtalan műemlék adja. Ideális nézelődni, andalogni a hangulatos macskaköves utcás Szentendrén, az arborétumáról és kastélyáról híres Gödöllőn, vagy a hegyes-völgyes Érden. Ez utóbbitól csak fél óra autóútra van Zsámbék – ha lehet egy jó tanácsunk, ide mindenkinek el kell látogatnia legalább egyszer. A Premontrei kolostorrom helyén már az 1050-es években kőtemplom állt, amit folyamatosan bővítettek, toldozták-foltozták, mígnem egy földrengés elpusztította, és azóta nem építették újjá.. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. Innen csak hat perc séta a Zsámbéki várkastély, azaz a Zichy-kastély, aminek a törökök elleni csatában is kiemelkedő szerepe volt. Nem messze a Török-kút, mellette a Zárdakert: a tóval, fákkal, kacskaringós utakkal rendelkező, fallal körülvett park volt az apácajelöltek imaterülete, 2009 márciusa óta műemlék.

Zichy Miklós a Zsámbékot sújtó pestisjárvány elvonulásának emlékére állíttatta Pestis-szobrot (Immaculata) 1739-ben, a kápolnát, de a Rakétabázisra és a Vízimalomhoz is érdemes ellátogatni.

Ami a túrákat illeti, a Nyakas-hegyi útvonalak messze földön híresek: a Romtemplomtól el is lehet kezdeni a túrát, itt a sárga jelzést kell figyelni, ami körbevisz a környéken, mígnem ismét a romokhoz lyukadunk ki. A Nyakas-tető vonulatát emellett is több jelzett turistaút, illetve több teljesítménytúra is érinti. Ugyancsak felkapaszkodik a tetőre a Premontrei Női Kanonokrend által 2011-ben létesített, a kirándulókat huszonöt kisebb és négy nagyobb táblával informáló Szent Norbert-tanösvény, amely alapos tájékoztatást ad a Nyakas földtani, állat- és növénytani érdekességeiről is. Akik jól választanak, még pincesorokkal is találkozhatnak – a töki Nyakas Pince a leghíresebb, ma is üzemelő pincészet. Az autentikus élményt tovább lehet fokozni a zöld zsalugáteres Zsámbéki Vendégházban, ahol a hagyományok valóban életre kelnek. A nap méltó levezetéseként fogyasszunk el egy finom vacsorát a pavilon alatt, hidegebb időkben melegedjünk fel a kemence mellett, nézzük a csillagokat a tetőtéri szoba ablakából…

Zsámbéki Vendégház

Csend és nyugalom elérhető távolságban a fővárostól – mintha az időben is utaznál.

Hirdetés

 

4. Hortobágy, Hajdúság

A Hortobágyi Nemzeti Park a Világörökség része, napjainkban is képviselője a különleges pásztorkultúrának. A terület nagy része szikesekkel teli, rövid fűvel borított legelő, a vidék többi részét a halastavak, mocsarak, holtágak, nádasok alkotják. No persze nem kell attól tartanunk, hogy a síkságon unatkozni fogunk – erről szó sincs! Reméljük, hamarosan látogatható a vadaspark és a Hortobágy-halastavi Kisvasút és a szafari is újraindulhat, ám a halastóhoz kerékpárral is érdemes kilátogatni. Gyalogosan megközelíthető a Meggyes csárda, ami a füredi, ohati és az egyeki csendőrjárőrök éjszakai találkozóhelye volt. Jelenleg múzeumként üzemel, megtekinthető a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszoba, a füstös konyha, az ivó és a csárdás szobája. A csikós bemutató keretei közt pásztorhagyományokkal, legeltető állattartással lehet megismerkedni, míg a csónakázás közben bemutatásra kerül egy halásztanya valamint népi halászeszközök használata.

Sokat durrogtatott látnivaló, ám ha arra járunk, nézzük meg a Kilenclyukú hidat, a gémeskutakat és ne lepődjünk meg, ha magyar szürke szarvasmarhával vagy délibábbal találkozunk.

Az egyik legrégebbi település a környéken Püspökladány, ami már időszámításunk előtt is lakott hely volt a feltárt leletek tanúbizonysága szerint. A város adottságai révén kedvez a horgászoknak, vadászoknak, a szekerezést, sőt a lovaglást kedvelőknek, de a növényimádók sem járnak rosszul, hiszen Püspökladány határában található Farkas-szigeti arborétum – egyedülálló természeti látnivaló a szikkísérleti erdő. Aki a belvárosban csalinkázna, legyen résen: számtalan értékes szoborral, emlékművel, kúttal találkozhat, ám a városhoz tartozó Ágota-pusztai természetvédelmi terület legnevezetesebb látnivalója a Hortobágy-Berettyó csatornát átívelő, felújított műemlék fahíd sem utolsó.

És a mennyei gyógyvíz! Úgy tartják, a Sárrét Kincse Gyógyfürdő gyógyhatású vize vetekszik a hajdúszoboszlóiéval – hatásos idült ízületi gyulladások és degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások ellen, idegfájdalmak, gyulladások, izomfájdalmak, idült bőrbetegségek kezelésére, illetve érszűkületek bizonyos típusainak gyógyításra is hasznosítják. Aki gyógyulásra nem, csak egy kis csobbanásra áhítozik, az is megtalálja a neki megfelelő medencét a sok közül. Ha már kellemesen kiszívott a víz, elég néhány percet sétálni, fantasztikus, nyugalmat árasztó vendégház tárul elénk. Itt kipihenhetjük azt az édes fáradalmat, amit a nap során szereztünk.

Green Corner Vendégház Püspökladány

Kiváló felnőtt- és kutyabarát vendégház a Hortobágy csücskében. Szaunás-jacuzzis kényeztetés.

Hirdetés

 

Másnap vegyük az irányt a Hajdúság irányába, itt is széles felhozatalból válogathatunk – köztük a kálvinista Róma, azaz Debrecen, a szemet gyönyörködtető Nagyháti Kastélypark otthona, Balmazújváros vagy a gokartpályájáért is imádott Hajdúnánás.

5. Tokaji borvidék, Zemplén

Úgy tartják, a területnek hasznára volt az Oszmán Birodalom megjelenése az országban: míg korábban Szerém volt a magyar borvilág központja, a hangsúly szépen Tokajra terelődött, ami azóta Világörökségi terület lett. Igen, valószínűleg a legtöbben a neves pincészetekért kelnénk útra, de ha arra járunk, azért vegyünk fel a listára egy kis túrázást a Kopasz-hegyen, egy kis kajakozást-kenuzást a Bodrog és a Tisza hullámain, tegyünk templom és/vagy kastélytúrát a közeli Tolcsván, csodáljuk meg a Megyer-hegyi tengerszemet – gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is könnyedén megközelíthető, kedvelt a Malomkő-tanösvény, ami a piros túraút-jelzéssel vezet oda Sárospatak belvárosától. A Zemplén fővárosaként emlegetett Sátoraljaújhely is számos színházzal, múzeummal és mozival kecsegtet, de várak, kolostorok, kastélyok és persze kalandpark is ide csábítja a kíváncsi turistákat. 

Szánjunk egy napot a vártúrákra: a Zemplén meredek csúcsaira többet is építettek, sok közülük romos. Ott a Boldogkői, a Rákóczi, a Regéci, a Szerencsi, a Füzéri és Újhely vára is, közben pedig bevehetjük a csodás hegységet. 

A legmagasabb pontja a Nagy-Milic, ám sűrű erdőkkel övezett, köves csúcsról jelenleg nincs kilátás – ellenben a szomszédos Kis-Milicen épült Károlyi-kilátóból remek panoráma nyílik… Ha még egy utolsó várat megnéznénk, az mindenképpen Solymos legyen! A helyiek Pusztavárnak is nevezik, mert a harcok során elpusztult és többé már nem építették újjá. Noha valóban romos, viszont annál nagyobb élmény körbetekinteni a 426 méteres csúcson nyugvó csodáról – a monda szerint egyébként a hegyvidék többi várához hasonlóan föld alatti alagút kötötte össze a sárospataki várral. A vártól nem messze a bájos, Sólyomvár-lak várja a szusszanni vágyókat, melynek különlegessége, hogy rengeteg  helyben megtermelt, előállított termékeket használnak fel. Itt az állatokat is megszeretgethetjük, belevethetjük magunkat a kertészkedésbe is, és ha még többet tudnánk meg Komlóskáról, akkor járjuk be a népi építészet remekeit, a Ruszin tájházat és parkot.

Sólyomvár-lak Komlóska

Gyerekbarát panzió egy önfenntartó biofaluban. Isteni ételek, állatsimogatás és kertészkedés vár.

Hirdetés

Keresés az oldalon