Belföld 2021. április 20.

Be kellene oltani a vendéglátásban dolgozókat az ipartestület elnöke szerint

Fatima Belföld 2021. április 20.
Noha a teraszok nyitására lesz munkaerő, jó lenne, ha a vendéglátásban dolgozók prioritást élveznének az oltási rendben.

Mint ismert, 3,5 millió beoltott után nyithatnak a teraszok – a vendéglők már gőzerővel készülnek a betérők fogadására. Többek szerint a a biztonságra kell majd a legjobban odafigyelni: “Az asztalokat is külön fertőtlenítjük minden vendég után, ezenkívül pedig a távolságtartásra is jobban oda kell figyelni” – mondta az RTL Híradónak Csókai Bence, a 4Bro Hungary és a Tereza étterem tulajdonosa. Vele egyetértésben egy pécsi kocsma tulajdonosa, Szép Tamás hozzátette: “Annyival leszünk szigorúbbak, mint maga az előírás, hogy nem fogjuk teletenni asztalokkal a teraszt, hanem egymástól legalább másfél méter távolságra lesznek a társaságok.”

Többen késve nyitnának

A főváros segít a nyitásban: “Azokat a területeket, amelyek a főváros tulajdonában vannak, és amelyek nem akadályozzák adott esetben a közlekedést, vagy nem zavarják nagyon az ott élőket, ott lehetőséget adjunk különböző vendéglátósoknak, akiknek van kereskedelmi engedélyük, hogy megnyissanak vagy bővítsenek teraszokat” – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója.

Illusztráció: Getty Images

Több egység csak később, egy-két hét elteltével tudna nyitni, hogy miért, arról Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke beszélt: “Annyi bizonytalanság van: az árukészletek feltöltése, selejtezése, a régi, lejárt szavatosságú nyersanyagok leselejtezése – ez mind nagyon összetett feladat. Fontos a gépek karbantartása, a személyzet tréningezése” – emelte ki. Hozzáfűzte: 2019-ben 150 ezer ember dolgozott a vendéglátásban, 2021-re ez a szám becslések szerint 90 ezerre csökkent. A teraszok nyitására még így is lesz elég munkaerő, de őket is be kellene oltani. Kovács szerint nagy szükség lenne arra, hogy a turizmus-vendéglátásban dolgozók egy kis prioritást élvezzenek, hiszen ők is a frontvonalba lesznek kitéve.

Keresés az oldalon