Világ 2021. június 30.

Idén a megszokottnál is több magyar lehet Olaszországban

Fatima Világ 2021. június 30.
Egyre több nyaraló lepi el a csodás tengerpartokat, mégis vannak, akik még mindig bizonytalanok.

Beindult a turizmus, ám sokan még félnek a vírustól, ugyanis Olaszország az egyik leginkább sújtott területnek számított a koronavírus-járvány alatt. Egy olasz éttermes szerint már nem kell sok idő, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba, azonban mások nem olyan optimisták, óvatosságra intenek.

Nagyot nyitottak az olaszok

Szalai Nóra, Olaszországban élő magyar szerint június 28-án megörülhettek az olaszok, hiszen az egész ország fehér zónába került, majdnem minden nyitva, nem kötelező a maszk a szabadtéren. Az ország fellélegezhet, egyre több turista lepi el a strandokat.

Az itt dolgozók a megszokottnál is több magyar vendégre számítanak, hiszen jelenleg az európai országok közül az egyik legkönnyebben megközelíthető Olaszország. Az éttermesek bizakodnak, a helyi boltokban még annyira nem érzékelik a vátozást, de optimisták. 

Bibione Olaszország
Fotó: DeAgostini/Getty Images

Rengeteg olasz a turizmusból élt, így érthető, milyen súlyos károkat okozott a lezárás. Nóra úgy véli, minden kis lazításnak örülnek. Ami a beutazási feltételeket illeti, a Konzuli Szolgálat oldala alapján 2021. június 21-től Európai Uniós országból az alábbi személyi kör léphet korlátozás nélkül Olaszország területére.

  • Covid-oltási igazolás birtokosa, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcina második beadását követően legalább 14 nap telt el; az Európai Unió által elfogadott és 2021. július 1-től elérhető green pass valamennyi formai követelményének megfelelő, angol nyelvű igazolást tud bemutatni (QR kód szükséges)  
  • azon személy, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a COVID-19 betegségen esett át és a hatóságilag előírt karanténidőszakot letöltötte;
  • 48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt birtokosai. 

A fentiek igazolásához használható az európai uniós egységes zöldigazolvány formai keretén kívül bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által angol, francia, spanyol vagy olasz nyelven kiállított papír vagy elektronikus formátumú igazolás. 

  • A fenti dokumentumok egyikével sem rendelkező személy olaszországi belépését követően 10 napos hatósági karantén és járványügyi megfigyelés alá kerül, mely 10 nap elteltével kötelező a PCR/antigén teszt elvégzése. 

A 6 éven aluliak mentesülnek az antigén/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól, 6 éves kor felett valamennyi beutazóra egységesen, a korábbi felsorolásnak megfelelő szabályok vonatkoznak.

  • Negatív teszteredmény hiányában a beutazó 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. Ez esetben a beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakó-vagy tartózkodási helyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül érje el. 

A helyi egészségügyi hatóságnál is jelentkezni kell a szállás megadásával együtt. 

Keresés az oldalon