Itthon 2020. január 24.

Teljesen megváltozik a Normafa teteje

Startlap Utazás Itthon 2020. január 24.
Alapvető átalakulások jöhetnek Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyén.

A tervezett nagyparkoló építésén túl más, meghatározó változások is készülődnek a Normafánál a hegytetőn, mégpedig olyanok, amik alapvető módon formálják át Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyét – írja az Index.

MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A lap azt írja, egy, a környéken a fakivágást megtiltó bírósági döntésnek köszönhetően a nagyparkoló építése egyelőre megakadt, de a későbbiekben valamilyen formában biztosan meg fog valósulni.

A Normafa közelében létesítendő parkoló miatt megszűnő jelenlegi parkoló a Normafa Síház mellett 2019. november 18-án (MTI/Mónus Márton)

A XII. kerületi önkormányzat kommunikációja szerint ez tulajdonképpen egy természetvédelmi célú beruházás, ami lehetővé teszi, hogy megszüntessék a hegygerincen található jelenlegi aszfaltozott parkolót, valamint hogy az autós közlekedést, a buszjáratot és buszfordulót is áthelyezzék egy másik területre.

A 21A busz fordul a Normafa közelében létesítendő új parkoló miatt megszűnő jelenlegi buszfordulóban a Normafa Síház mellett 2019. november 18-án. (MTI/Mónus Márton)

Mindez összefügg a hegygerinc meghatározó épületének számító egykori Síház és a réteses-lángosos bódésor jövőbeni sorsával.

A terület a legszűkebb értelemben vett Normafa – az a rész, ahonnan a meredek lejtő tetején állva a legszebb kilátás nyílik a városra – fogalmaz az Index. Úgy tűnik, a közeljövőben megtörténhet az eredetileg teljesen érintetlen, természetes állapotú hegytetőn több urbanizációs hullám eredményeként kialakult, ideálisnak nem mondható mai viszonyok rendezése.

A Síház épülete 2014-ben (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Az egyébként fontos látogatói igényt kielégítő, de a tájhoz méltatlan bódésor elköltöztetésére a tervezett parkolóáthelyezés adhat majd lehetőséget. Az évek óta elkerített, korszerűsítésre megérett Síház elvárt színvonalú hasznosítására pedig az ad reményt, hogy tavaly decemberben az ingatlan átkerült a kerületi önkormányzathoz. Az önkormányzat célja továbbra is az étterem funkció megtartása és a kerítés lebontása.

A megszűnő parkoló felszabaduló területének rehabilitációjáról az önkormányzat egyelőre nagyon szűken méri az információt. Az Index kérdésére csak annyit válaszoltak, a parkoló helyén “büfé, őshonos fafajták ültetésével park, közösségi tér jön létre, mindezek tervezése jelenleg tart”.

Keresés az oldalon