Most bárki beléphet a világvége-bunkerbe

Turi Dániel
A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben tárolt magokból lehetne újjáépíteni a világ élelmiszerellátását az esetleges globális katasztrófák, atomháború utáni időkben. Az erődítményt most virtuális túrán lehet megnézni.

A Nemzetközi Magbunker olyan, mintha egy sci-fi film helyszíne lenne: egy hegy gyomrában lévő, elképesztő létesítmény, ahol a Föld szinte összes élelmiszernövényének a magvait tárolják. A 2008-ban megnyitott bunker a tizenötödik születésnapját olyan virtuális túrával ünnepli, amin bárki részt vehet – írja a Designtaxi.

A Nemzetközi Magbunker a norvégiai Spitzbergákon
Fotó: Getty Images

Mi történne, ha kitörne a harmadik világháború? Mi lenne a Föld sorsa, ha politikai okokból atomháború venné kezdetét? Hogyan lehetne túlélni azt, ha az általunk ismert világ a megsemmisülés szélére sodródik? Ezekre keresték a választ akkor, amikor kitalálták, hogy megalapítják a Nemzetközi Magbunkert, amit kifejezetten ilyen, világvége közeli helyzetekre hoztak létre. A norvég kormány által épített bunker a Jeges-tenger egyik szigetcsoportján, a Spitzbergákon található és ennek a lokációnak különösen nagy jelentősége van, hiszen az itt tárolt magoknak rendkívül fontos szerepük lehet. A Magbunkert ugyanis

azért hozták létre, hogy összegyűjtsék a világ összes élelmiszernövényének a magvát, arra az esetre, hogy újra lehessen telepíteni velük a Földet, ha ilyen vagy olyan okok miatt megsemmisülnének.

Az épületnek 2006-ban tették le az alapkövét és két évnyi építkezés után 2008-ban adták át hivatalosan is. A Spitzbergák, mint helyszín, azért volt kifejezetten fontos, mert itt elhanyagolható mennyiségben zajlik tektonikus mozgás, így kisebb eséllyel éri természeti katasztrófa. Ráadásul a hideg időjárás miatt könnyebb és hatékonyabb a magvak tárolása.

A Nemzetközi Magbunker a norvégiai Spitzbergákon
Fotó: Getty images

A The Guardian információi szerint a Magbunkerben közel

624 millió különböző mag található – ez a szám egyébként még így is elenyésző, hiszen a bunker nagyjából két és félmilliárd tárolására alkalmas.

A Magbunkert – ahová a belépéshez egyébként rendkívül komoly átvilágításon kell átesni – most azért „nyitották meg” a nagyközönség előtt, mert idén ünnepli az átadásának a tizenötödik születésnapját. A virtuális túra egy weboldalon keresztül érhető el, ahol például az épületet kívülről akár nappali, akár éjszakai fényben is megnézhetjük. Belépve a főbejáraton pedig egyszerű utasításokkal vezet mindenkit végig a program a látogatáson, ahol még különböző információkat, adatokat is találunk az ott tárolt növényekről és azok jelentőségéről.